Intrigi.bg Актуално Миньорските блокадите на „Тракия“ и Прохода на републиката останаха и през нощта

Миньорските блокадите на „Тракия“ и Прохода на републиката останаха и през нощта

551
0

Блокадите на „Тракия“ и Прохода на републиката остават и през нощта, предаде БНТ. Протестите на енергетиците и миньорите предизвикаха транспортен хаос и блокади на основни пътища в цялата страна. До късно снощи блокирани останаха магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката.

Вчера бяха блокирани и двете платна в района на 208-ия километър на АМ „Тракия“ край Стара Загора. Протестиращите решиха блокадите да останат и през нощта въпреки ниските температури. Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Засега обаче няма информация такова посещение да се случи. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост.

Проходът на републиката също остана на затворен дълги часове. Блокирани бяха и всички обходни маршрути, заради които се образуваха километрични опашки от тежкотоварни автомобили. Днес ще се решава дали блокадата ще продължи и как ще се действа.

Протестиращите настояват до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име