Intrigi.bg Политика Министър говори неистини за изчезналите пари от сметка на министерството в Дубай

Министър говори неистини за изчезналите пари от сметка на министерството в Дубай

162
0

Именно тези 100 000 лева се намериха преди няколко седмици. Те бяха преведени към България, стояха известно време по сметката, по която са преведени, после бяха върнати обратно в Дубай. Не знаем каква е причината, тъй като сметката (в България – б.а.) не е наша, ние не сме титуляри, за да може да оперираме с нея. Но сме предали всички документи на компетентните органи, парите не са изчезнали. Те мигрираха в сметката в Дубай от българската сметка незнайно по какви причини“ – каза министърът на икономиката Никола Стоянов пред Медияпул в отговор на въпрос за разследването на BIRD.BG за изчезналите пари на фирмите-изложители на ЕКСПО 2020 в Дубай.

Проверка на BIRD.BG установи, че парите никога не са идвали в България по сметката на ДЗЗД България Експо 2020 в Българска банка за развитие, където уж са били изпратени от Дубай. Нито пък са напускали тази сметка в посока Дубай.

Извлечението от сметката с IBAN BG45 NASB 9620 1010 9131 01 с мокър печат с днешна дата категорично доказва, че сума от порядъка на 100 000 лв. в тази сметка нито е постъпвала, нито е излизала за периода от края на юни 2022 г. до днес.

Точно тази сметка фигурира във фалшивото преводно нареждане датирано от 4 юли 2022 г., представено от търговското ни аташе в Дубай Димитър Димитров на Министерството на икономиката. Че документът е фалшив е потвърдено от дубайската банка Emirates NBD в кореспонденция със сдружението, организирало българското присъствие на ЕКСПО 2020.

Фалшивото платежно нареждане подписано от търговското ни аташе в Дубай Димитър Димитров.

От разпечатките на дубайската сметка, която е била под контрола на Димитров се вижда, че от нея са теглени големи суми кеш и към 4 юли 2022 г. в сметката не е имало наличност за такъв превод.

От изказването на министъра се разбира, че парите са се намерили и за Дубай ще заминат служители на министерството, за да изяснят какво се случва с тях.

Остава обаче въпросът защо министър Стоянов твърди, че парите са пътували напред-назад между София и Дубай, след като не е имало такива трансфери нито от Дубай към София, нито от София към Дубай.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име