Intrigi.bg Свят Микровълнови оръжия – Китай вече разполага с тях и дори ги използва...

Микровълнови оръжия – Китай вече разполага с тях и дори ги използва срещу хора

323
0

Сблъсъкът между Индия и Китай по общата им граница беше само един от моментите на наситено напрежение през 2020 г. – година, изпълнена с всякакви моменти на наситено напрежение.

И все пак влошената ситуация в Източен Ладак предизвиква още повече внимание на фона на информация, че там Пекин може да е тествал ново оръжие, за да отблъсне индийската армия.

Зам.-деканът на Школата за международни отношения на Китайския университет „Ренмин“ – Джин Канронг – лансира в своя публична лекция от 11 ноември тезата, че въоръжените сили на Китай са използвали микровълнови оръжия, за да принудят индийски войници да се изтеглят по време на граничен сблъсък в Хималаите, пише The Times.

Според китайския учен силите на Народната освободителна армия са използвали две стратегически възвишения като цел за новите си оръжия, превръщайки териториите, окупирани от индийските сили, в своеобразна „микровълнова печка“.

Джин твърди, че използването на микровълнови оръжия е позволило на Народната освободителна армия да завземе въпросните територии, без да нарушава споразумението с Индия, забраняващо използването на огнестрелни оръжия.

„Не съобщихме за това публично, защото решихме проблема по прекрасен начин… Индия също не го оповестиха, защото загубиха толкова жалко“, обяснява китайският професор по време на лекцията си.

„След 15 минути онези, които бяха окупирали върховете на хълмовете, започнаха да повръщат. Не можеха да се изправят, затова се оттеглиха. По този начин си върнахме твърдината“, допълва още Джин.

По думите му атаката с микровълновите оръжия се е случила на 29 август. Тогава Народната освободителна армия, бясна, че индийската армия е взела контрола над въпросните два ключови хълма, е наредила връщането им, но без да бъдат използвани конвенционални оръжия, тъй като това би било пряко нарушение на споразумението, забраняващо използването на огнева мощ.

Какво представляват микровълновите оръжия?

Макар да използваме масово микровълните в готвенето и при технологията на радарите, този вид електромагнитно излъчване, при използване на правилната технология и с правилните излъчватели, позволява плътно фокусиране в концентрирани лъчи. А според някои учени размерите на човешката глава я правят доста добра антена за улавяне на такива насочени микровълнови сигнали.

През 2008 г. сп. New Scientist пише, че микровълните могат да затоплят телесните тъкани, „причинявайки ударна вълна вътре в черепа, която може да бъде засечена през ушите“. Съответно и създаването на подобно оръжие може да причини дискомфорт или директно да обезвреди човек.

Това далеч не е първото съмнение за използване на микровълнови оръжия. Между 2016 и 2018 г. няколко десетки американски дипломати в Китай и Куба се оплакаха от симптоми, напомнящи именно излагане на микровълни.

Според „Ню Йорк Таймс“ тогава жертвите са твърдели, че чуват силни звуци като жужене и звънене, които също са типични за насочените микровълни.

През октомври 2020 г. пък двама агенти на ЦРУ изразиха опасения, че са били нападнати със софистицирано микровълново оръжие по време на посещението си в Австралия в края на миналата година. Тогава те посочиха Русия като най-вероятен извършител.

Служителите на ЦРУ уточнили, че чуват звънене в ушите, гади им се и са замаяни, симптоми, съответстващи на „синдрома от Хавана“, от който за първи път страдаха американски дипломати, служещи в Куба.

Според информация в американското списание GQ данните от мобилните телефони разкриват, че агенти от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия са били в близост до хотелската им стая по времето, когато посетителите се разболяват.

Смята се, че предполагаемото нападение на австралийска територия се е случило в някакъв момент през пролетта на 2019 г., преди агентите на ЦРУ да бъдат атакувани по подобен начин, след като са пътували до Тайван.

The Times отбелязва, че предполагаемото използване на микровълнови оръжия от Китай срещу индийската армия може да се окаже първото разполагане на такива оръжия срещу военни сили въобще.

Изследванията на микровълновите оръжия продължават от десетилетия насам. Един от факторите, които ги прави толкова атрактивни в момента, е това, че те се смятат за несмъртоносни – тоест, има много малка вероятност използването им да причини наранявания или смърт, но за сметка на това за кратко време биха могли да обезвредят големи групи от хора.

През 2017 г. Popular Science съобщи, че Китай работи върху програма за микровълнови оръжия, които ефективно могат да деактивират ракети или друго електронно оборудване на базата на електромагнитните импулси. Подобно оръжие насочва енергийните импулси с цел да претовари електронните вериги и по този начин да ги извади извън строя.

Такова микровълново оръжие може да бъде монтирано на безпилотни летателни апарати или крилати ракети, за да деактивира вражеските радари, комуникационни и противоракетни системи.

През февруари 2019 г. китайските държавни медии съобщиха, че страната работи върху „несмъртоносно“ микровълново оръжие, което „може да причини болка в кожата и под кожата, за да спре ефективно насилствените действия и да разпръсва противникови сили“. Оръжието беше рекламирано като решение за полицията и бреговата охрана.

Китайското развитие на микровълновите оръжия е в унисон с поставените цели за развитие на „асиметричните“ военни сили за противопоставяне на технологичното превъзходство на съперници като САЩ и Япония.

САЩ също вече разполагат с работещо насочено енергийно оръжие. Тази година страната включи на въоръжение три мощни оръжия от този тип. Едното от тях е високоенергиен лазер (HELWS), другото е мощно микровълново оръжие (PHASER), а третото е Тактически реагиращ оператор с висока мощност (THOR).

Снимка: Raytheon

Докато HELWS, разработена от компанията Raytheon, е система за лазерно оръжие, монтирана на превозно средство, PHASER (на същата компания) е микровълново енергийно оръжие, способно да насочва фокусирани лъчи.

Третото оръжие – THOR – е продукт на изследователската лаборатория на военно-въздушните сили на САЩ и е разработено да действа като „електромагнитно оръжие против дронове“. То вече е изпратено в редица от военните бази на САЩ зад граница, за да подобри сигрността им. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име