Intrigi.bg Политика Мика Зайкова: Тъпанарите в парламента отблъскват хората

Мика Зайкова: Тъпанарите в парламента отблъскват хората

54
0

Мика Зайкова, която е финансов експерт и бивш депутат, отговори на въпроси за състоянието на държавата след управлението на сглобката и Асен Василев като министър. Диагнозата е хаос и бъркотия, категорична е Зайкова. Според нея реалното отражение от премахването на дерогацията в цените на горивата ще се усети чак след изборите. Хайде да не си намигаме на тъмно, призовава Зайкова. Цената на горивата след изборите ще е шок за народа, 80 процента от хората не могат да се издържат, категорична е тя.

– Госпожо Зайкова, какво е финансовото състояние на държавата, можете ли да обобщите в какво състояние е тя след управлението на Асен Василев?

– Асен Василев остави държавата в голяма финансова бъркотия. Новият финансов министър отчита, че фискалният резерв сега е 10,9 милиарда. Това се дължи на факта, първо, че имаше недостиг от 3 милиарда. Ако си спомняте, парламентът взе решение да не се покриват от държавата разходите и недостигът в „Топлофикация София“. 1 млрд. и 600 млн., които трябваше да отидат за покриването на тези разходи, всъщност не отидоха. Фактически нищо не е спестено. Това показва, че всъщност това, което е като приход в края на месеца, е по-малко от това, което се очаква. Аз продължавам да се притеснявам не само за фискалния резерв, който е динамична величина и който може да бъде попълнен и от сега взетия заем от 200 милиона вътрешен или външен заем, аз се притеснявам най-вече за дефицита. Нали всички говорят, че инфлацията пада. Да, инфлацията пада, но в тази инфлация, която се изчислява по методиката на Европейския съюз, не се взема под внимание динамиката в цените на храните, на безалкохолните напитки и на горивата. И както вече ви стана ясно, независимо от цените на борсите на горивата, че тя се качва, нашите не се качват и въпреки дерогацията все още в „Лукойл“ има резерви от руски газ и петрол. Това означава, че цените на горивата ще бъдат реално оценени, релевантно на това, което се случва на борсата, чак след изборите, защото току-що чух как един от ръководителите на „Лукойл“ каза, че още работят с руски газ. Затова дали цената на газа се качва или пада, дали цената на петрола се качва или пада, въпреки че не получаваме руски продукти, ние работим с резервите, които имаме от Русия. Затова и истината за цената на горивата ще дойде чак някъде, предполагам, в средата на лятото, което ще бъде много неприятно за целия български народ, който все пак ще тръгне да почива. Това, от една страна, от друга, търговските вериги непрекъснато обявяват промоции. Работата е там, че може и не с такова темпо, каквото беше миналата и по-миналата година, но цените на основните хранителни продукти в малката кошница растат. Т. е. крайният потребител не може да усети ниската инфлация.

– Защо се получава така?

– Ако сте забелязали от данните на КНСБ, за едно четиричленно семейство издръжката вече е пораснала с 4,5 процента и е 2616 лева. Да, обаче средната работна заплата в България е 2316 лева. Но тя е брутна. Като махнеш удръжките, от нея падат още 400-500 лева. Т. е. ако имаме един самотен баща или самотна майка, която има две деца и е със средна работна заплата, няма да може да издържа семейството си. Не забравяйте, че минималната работна заплата е 933 лева, като от нея има 10 процента данък и удръжките за осигуровките. Така че нейната реална стойност е от порядъка на 741 лева. Е, като вземете и прага на бедност, който е 526 лева, то е една трета от издръжката на живота за един човек, която е 1450 лева. Хайде сега, извинявайте за израза, да не си намигаме на тъмно. Народът продължава да обеднява и въпреки твърденията на КНСБ, че 65 процента от семействата няма да могат да се издържат, аз продължавам да твърдя, че процентът е близо до 80.

Не забравяйте, че един самотен родител издържа деца до 14 години, които израстват през три месеца. Това изисква нови панталони, нови обувки, нови дрехи. Да не говорим за по-малките, за храната без пестициди. Къде са качествените мляко, сирене, кашкавал и месо? Аз помня какво е кашкавал, а не разтегателната дъвка, която ядем сега.

Това означава, че нашият фискален резерв ще се попълва предимно от заеми. Само че ние не сме член на еврозоната и лихвите по тези заеми са двойно по-високи, отколкото лихвите, ако бяхме в еврозоната, където стойностите на лихвите варират от 2,5 до 3 процента, докато при нас те са над 7 и 8 процента. Това означава допълнителни милиарди, които утежняват финансовото ни положение. Т. е. ние, вземайки заеми и със скоростта – всяка година по 10 милиарда, това означава, че крадем от бъдещето на нашите деца, които трябва да ги изплащат, а и много бързо ще стигнем до тавана от 60 милиарда. И не инфлацията, която се изчислява по особен начин, ще бъде причината да не ни приемат в еврозоната. Причината е вероятността да надхвърлим този 3-процентен дефицит, дори на касова основа. И това е генералната грешка в планирането на приходите и разходите в бюджета на Асен Василев. Той планира имагинерни приходи, такива, каквито няма да дойдат. Не защото Спецов не може да ги събере. Той ще ги събере човекът, ама няма кой да ги произведе. Защото нямаме инвестиции, а и технологиите ни са на ниво от средата на XX век. Без инвестиции няма добавена стойност. Освен това нашият износ ежемесечно намалява. Ние не само нямаме какво да предложим на нашите партньори от ЕС, а и на трети страни.

Вносът също намалява. Първо, защото потреблението се свива. Втората причина, резултат от всички тия 240, които стоят в парламента, е нашата политическа несигурност, която генерира лоша бизнес среда. Кой ще е този инвеститор, който ще дойде тук и ще вложи пари, ще построи нещо ново, голямо? Веднага ще го нападнат корумпираните най-отгоре. Никой не може да ме убеди, че корупцията е някъде на средните нива. А т. нар. съдебна реформа въобще я няма. Т. е. бизнесът не е сигурен, че ако има проблем, инвеститорът ще иде в съда и ще си го реши. Разбирате ли – политическата несигурност ражда икономическа несигурност.

В Италия и в Белгия има невероятни коалиции, важното е да има разписани приоритети, които да се изпълняват. Денков има една програма, която е мъгла в небето и която фактически не роди реформи. Увеличаваме заплатите, а не правим реформи в административния сектор. Увеличаваме пенсиите, но само минималните. Това трябва да стане след реформа. В нито един от секторите на икономиката няма и наченки на реформа. Без реформа, без оптимизация на разходите, сега преди изборите раздават на когото трябва и на когото не трябва, няма да се оправим.

– Какво очаквате да се случи след изборите?

– Не съм голям оптимист, защото, ако започнем от евроизборите – ако някой си въобразява, че структурата на Европейския парламент ще бъде като сегашната, аз мисля, че много се лъже. В повечето от европейските страни поради кризата, поради войните в Украйна и Близкия изток икономическите пътища заобикалят препятствията. Заобикаля се Африка, вместо да се пътува през Суецкия канал. Това води до оскъпяване. Ако войните продължават, нещата ще се задълбочат.

Съставът на Европейския парламент няма да бъде този, ще бъде много по-пъстър, ще бъде изтикан към радикално ляво или радикално дясно, защото сега радикалните партии поради ситуацията печелят много повече. Така че г-жа Урсула фон дер Лайен едва ли ще бъде шеф на Европейската комисия. Още повече че я разследват заради ваксините срещу Ковид-19. Но не това е важното. Важното е, че няма да го има господстващото положение на ЕНП. Оттук идва и рискът, че вече няма да ги има гаранциите за приемането ни в еврозоната и Шенген, истинския, не въздушно-капковия, който няма никакво значение за икономиката, защото товарите минават по път. Да не говорим за магистрали и за състоянието на пътищата. И Шенген и Еврозоната могат да се отдалечат и след 2026 г., за наше голямо съжаление.

– Да очакваме ли нова сглобка у нас след вота на 9 юни?

– Заради пъстротата на парламента много трудно ще се формира коалиция. Ако ние ще отиваме пак на сглобка, по-добре хич да не я правим. Това е пълна порнография, извинявайте за израза. Дали няма да ни се наложи да минем през серия от избори. От това се опасявам и не защото ще похарчим 100 или 200 милиона за избори, а защото резултатът от тях няма да е много по-различен. Така ще е, защото самите тъпанари в парламента отблъскват хората. Те непрекъснато се ядат като зли кучета. Намират си кусури, като че не управляваха до вчера заедно.

Крушката си има опашка, както казва народът. Когато ДАНС вади нещо, значи има нещо.

България изчезва и това е ужасно, дано дойдат млади и по-кадърни хора, които да се сещат, че са представители на народа, а не за джобовете си.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име