Intrigi.bg Политика Мика Зайкова: Държавната хазна се гребе до дъно

Мика Зайкова: Държавната хазна се гребе до дъно

396
0

Бюджетът се намира в изключително тежко състояние. Само за първото тримесечие има 1,650 млрд. лева дефицит и той расте скокообразно. Което означава, че в края на второто тримесечие ще трябва да актуализираме бюджета. Тоест, държавната хазна се гребе до дъно.

Това заяви пред Нова телевизия доайенът на 45-ото Народно събрание Мика Зайкова, депутат от „Има такъв народ”. Според нея депутатите от ГЕРБ не са невъзпитани, просто такава им е поръката, да саботират работата на парламента.

Зайкова предупреди, че крайният срок пред България да представи Плана за възстановяване е 30 април.

Ако ние не го вкараме до тогава, България няма да получи нито един евроцент през тази година. Това е много страшно, защото бюджетът се намира в изключително тежко състояние, заяви Зайкова.

Състоянието на фискалния резерв е плачевно. Според ИПИ, той е малко под 5 млрд. лева, посочи Зайкова и припомни, че санитарният минимум в края на годината трябва да бъде 4,5 млрд. лева. Аз вече се притеснявам за Сребърния фонд, допълни тя.

И в отговор на думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев от по-рано днес, който съобщи, че към 31 март фискалният резерв е в размер на 7,9 млрд. лева, тя заяви: Къде са тези пари? Откъде ще дойдат?

По думите ѝ парламентът може да покани шефа на БНБ, за да разясни от парламентарната трибуна.

Запитана дали ще приеме министерски пост при бъдещо правителство на „Има такъв народ”, Мика Зайкова каза: Не, категорично, поста министър не е за моята възраст. Аз мога да помагам на младите.

БГНЕС

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име