Intrigi.bg Политика Местната власт във Варна пак оправда строителния хаос с реституцията

Местната власт във Варна пак оправда строителния хаос с реституцията

294
0

Строителството на 16-етажна сграда в подножието на Паметника на българо-съветската бойна дружба във Варна е станало възможно след решение на съда. Това каза по време на спешно свикан брифинг днес главният архитект на Варна Виктор Бузев. Поводът за него стана протест срещу безконтролното застояване на града, в който вчера участваха повече от 200 граждани. С аргументите, с които бившият варненски кмет Кирил Йорданов оправдаваше неспособността си да се справи във строителството в Приморския парк на града, Бузев припомни историята на възстановяването на одържавената частна собственост в България в периода 1995-1998 г.

След това главният архитект на Варна разказа как през 2001 г. със заповед на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов е бил одобрен план за устройство, строителство и регулация на 21-и микрорайон в жк „Бриз–юг“. След това върнатите на законните им собственици частни имоти са били нанесени в кадастралната карта на Варна.

„Според одобрения регулационен план е имало възможност за застрояване на тези терени още през 2001 година“, каза Бузев. След дългогодишно обсъждане през септември 2012 г. влиза в сила и Общият устройствен план на Варна. Тогава частните имоти получават правото за строителство. Впоследствие в част от имотите са реализирани инвестиционни проекти, което се забелязва днес по бул. „Левски“.

Сградата на 16 етажа, пред която вчера протестираха граждани, имала поне четиригодишна история. „Веднъж съм издал мотивиран отказ за инвестиционния проект на тази сграда, след това пък съм издал мълчалив отказ, каза Виктор Бузев. В продължение на година и половина собственикът на терена обжалва решението за забрана на строеж, издадено от Регионална дирекция „Национален строителен контрол“ (РДНСК), като накрая съдът постанови да влезе в сила разрешението за строеж на тази сграда. След преминаване на съдебните дела в крайна сметка бях задължен да издам разрешение за строеж“, каза още главният архитект на Варна.

Според него опитите за редуциране на височината на застрояване във Варна се оказвали неуспешни. „Стараем се да следваме политика на умерено урбанизиране на града, но това ни намерение се разминава с желанията на инвеститорите и те прибягват до съда, каза Бузев. Не искам да обвинявам конкретно никого, но според мен в някои от случаите вещите лица са заблудили съда, за да се вземе решение за възстановяване на частна собственост във вече реализирано мероприятие“, каза той.

Вчера повече от 200 граждани се събраха на протест срещу строителния хаос и презастрояването на Варна, както и срещу разрушаването на сгради – паметници на културата. По време на протеста бяха съобщени данни от статистика за третото тримесечие на м.г., когато във Варна са били издадени рекорден брой строителни разрешения. Този период съвпада с кампанията и провеждането на поредните измори за местна власт, в които сегашният кмет на града Иван Портних спечели трети мандат.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име