Intrigi.bg Булевард Мерилин Монро – какво се крие зад блестящия ѝ ореол

Мерилин Монро – какво се крие зад блестящия ѝ ореол

406
0

Икона! Жена на всички времена. Магнетична, очарователна, мистериозна. Талантлива и харизматична, покоряваща всяко сърце. Зад великолепния ѝ образ обаче се крие мрачна, тъжна, непозната страна. Факти, от живота на Мерилин, разкрити след нейната трагична смърт ни помагат да надникнем по-дълбоко в дебрите на душата и живота на вечната Мерилин. Нека видим!

1. Не познава баща си и е отгледана в сиропиталища

Няма точни данни за бащата на Норма Джийн – рожденото име на Мерилин. Майка ѝ я ражда малко след като се развежда с първия си съпруг Едуард Мортнесен и неговото име е записано в акта и за раждане. Но следвайки хронологията на раздялата и последващия развод между майка ѝ и предполагаемия баща няма категорично доказателство, че това е господин Мортенсен. Майката на Норма Джийн е психически и финансово неподготвена да отгледа дъщеря сама, диагностицирана е с параноидна шизофрения и затова тя прекарва детството си в сиропиталища, приемни родители, членове на семейството и приятели на Гладис. 

2. Страда от сценична треска

 Репутацията на Мерилин като трудна актриса произтича от битката ѝ през целия живот със сценичната треска, съчетана с ниското ѝ самочувствие и перфекционизъм. Тя също е засегната от силно безпокойство и безсъние, което води и до проблемите ѝ със забранени вещества.

3. Винаги закъснява за работа

Мерилин е известна с това, че винаги закъснява и под винаги се има предвид буквално. Въпреки това, хората я обичат и плащат, за да я видят. Режисьорът на филмите „Some Like It Hot“ и „The Seven Year Itch“, в които Мерилин има главна роля, казва, че си е струвало, без значение, че всички трябвало да я чакат. През 1962 г. Мерилин е уволнена от Twentieth-Century Fox, защото продукцията на „Something’s Got to Give“ не може да продължи поради хроничното ѝ закъснение. Те обаче решават да я върнат, като ѝ плащат  1 милион долара само четири дни преди смъртта й.

4. Трудно помни сценарии

Ако вече сте гледали някои от нейните филми, знаете, че тя е очарователна актриса. Но истината зад сладкодумието ѝ е, че тя има трудности да запомни репликите си. Всъщност Мерилин винаги води със себе си треньор по актьорско майсторство, който ѝ помага да научи репликите.

5. Не може да има деца

Тя копнее да има собствени деца. За съжаление Мерилин води тежка битка през целия си живот с ендометриозата, която е причина за поне четири спонтанни аборта и извънматочна бременност.

6. Заради болест не успява да завърши последния си филм

Ръководителите на продукцията знаят, че Мерилин е диагностицирана с тежък синузит и се нуждае от почивка на легло и медицинска помощ, но разпространяват слухове, обвинявайки я, че „имитира“, че е болна, тъй като се  страхуват, че ще надхвърлят бюджета за недовършения филм. Те я уволняват и я съдят за 750 000 долара обезщетение, но по настояване на колегата ѝ Дийн Мартин в крайна сметка възобновяват снимките преди нейната преждевременна смърт.

7. Прави три опита за самоубийство

Мерилин Монро се опитва да сложи край на живота си след спонтанен аборт. Третият ѝ съпруг Артър Милър е настоящият ѝ партньор по това време, когато Мерилин приема много барбитурати. Милър вика лекар, който веднага идва и прави промивка на  стомаха на Мерилин. Последват още два опита да сложи край на собствения си живот.

8. Има пластични операции

Без съмнение Мерилин е естествена красавица, но тя се подлага на няколко операции през живота си. Малко преди пробива ѝ, нейният агент Джони Хайд плаща две пластични операции – една на носа и една на брадичката. Освен това избелвала кожата си с хормонални кремове, които обаче водят до окосмяване по лицето, което Мерилин отказва да го премахне тъй като смята, че ѝ придава блясък.

9. Смъртта ѝ е обвита в мистерии

На 4-ти август 1962 година Мерили Монрое е намерена мъртва в дома ѝ в Брентууд. Първоначално се смята, че е жертва на свръхдоза сънотворни. Телефонната слушалка виси от безжизнената ѝ ръка, а близо до леглото полицията намира бутилка, съдържаща около 50 капсули нембутал. Теориите на конспирацията идват от факта, че не са открити хапчета в стомаха на Монро, което предполага, че барбитуратите са били инжектирани. Частни бележки разкриват, че тя се страхува от Питър Лоуфорд, който е последният човек, говорил с нея и е зет на президента Джон Кенеди. Според статия в Chicago Tribune, първият полицай, пристигнал на местопроизшествието, смята, че това е убийство, а следователят, който подписва смъртния акт, е принуден да докладва самоубийство. Истината е някъде там и вероятно никога няма да я разберем.

Животът на необикновената Мерили Монро остава дълбока следа в историята. Тя ще бъде помнена вечно с гръмкия си смях, предизвикателно, но ненатрапчиво поведение, безупречен стил и безкомпромисна красота. Икона, която едва ли ще бъде забравена!

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име