Intrigi.bg Свят Мей се готви за челен сблъсък с Брюксел за Брекзит

Мей се готви за челен сблъсък с Брюксел за Брекзит

1103
0

Tереза Мей се движи към неизбежен челен сблъсък с Брюксел, след като вчера британската Камара на общините подкрепи усилията й за пренаписване на собственото й проектоспоразумение за Брекзит – опит за излизане от застоя в парламента, зарадвал евроскептичните консерватори, отбелязва британският в. „Файненшъл таймс“ след снощното важно гласуване.

Министър-председателят каза, че „никога няма да спре да се бори за Великобритания“, но докато предприетата от нея стъпка сплоти подкрепящите Брекзит консерватори, тя бе отхвърлена от Брюксел, който многократно заяви, че споразумението за напускане на ЕС не може да бъде отворено за предоговаряне.

Две седмици след като сделката й за Брекзит беше категорично отхвърлена, Мей отстъпи пред силния натиск на евроскептичните консерватори, съгласявайки се тя да бъде преработена. Министър-председателят призова парламентаристите да й дадат пълномощия да се върне в битката в Брюксел, само два месеца преди планираното напускане на Великобритания, отбелязва вестникът.

В редакционна статия друг британски вестник, „Гардиън“, определя случилото се в британския парламент снощи като
пирова победа, основаваща се на илюзия.

Тереза Мей постигна рядък триумф снощи в Камарата на общините. Тя се върна след най-тежкото поражение в парламента за правителството й, за да си осигури по чудодеен начин мнозинство, подкрепящо освежаване на повяхналото й споразумение за напускане на ЕС. Трудно е да си представим обаче как министър-председателят ще отговори на парламентарния си успех. По-вероятно е този успех да се превърне в пирова победа, тъй като създаде неизпълними очаквания, пише редколегията.

Мей се връща в Брюксел, но ЕС казва, че нищо не се е променило, гласи заглавието на друга статия във в. „Гардиън“. На министър-председателя снощи бе даден двуседмичен срок да съживи споразумението за Брекзит, но минути след обявяване на резултатите от гласуването в Камарата на общините председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ЕС не е готов да преразгледа сделката, се казва в статията.

В опит да избегне разпадане на ръководената от нея Консервативна партия Тереза

Мей вчера пое риска да влезе в остър сблъсък с ЕС

и увеличи опасността от Брекзит без споразумение, отбелязва френският в. „Монд“. Точно два месеца преди набелязания срок за напускане на съюза министър-председателят поставя под въпрос двегодишни преговори с 27-те от ЕС и се впуска в конфронтация с Брюксел, изходът от която е неизвестен, подчертава всекидневникът.

Британският премиер Тереза Мей оцеля вчера при критично гласуване в парламента, което можеше да отложи Брекзит и да подкопае стратегията й за излизане от ЕС, посочва в. „Ню Йорк таймс“. Мей оцеля, за да продължи борбата още някой и друг ден, но възможностите пред нея се стесняват и тя е изправена пред все по-трудната задача да се опита да убеди парламента, след като той категорично отхвърли плана й за Брекзит по-рано този месец.

На практика тя се върна там, откъдето тръгна преди процедурата с поправките. Единственият й коз е, че дори парламентът изобщо да не одобри плана й за Брекзит, британските политици остават разделени и парализирани за евентуалните алтернативи, допълва вестникът.


Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име