Intrigi.bg Крими Между 5 и 7 хиляди лева за бъбрек давали на роми задържаните...

Между 5 и 7 хиляди лева за бъбрек давали на роми задържаните каналджии на органи за Турция

196
0

Между 50 и 100 хиляди лева плащали нуждаещите се от трансплантация лица на задържаните каналджии на органи. Това съобщиха днес от Специализираната прокуратура.

На донорите пък е плащано между 5 и 7 хиляди лева. Всички те са били роми в много тежко финансово състояние. „Става дума за лица от малцинствени групи, всички те са набиране в ромските квартали на Видин, Монтана, София. Обещавани са им и повече пари, но не са ги получавали редовно. Между 50 и 100 хиляди давали реципиентите. В повечето случаи роднините теглят големи кредити или ипотекират жилището си, за да помогнат на роднините си“, разказа Сийка Милева, говорител на Спецпрокуратурата.

Пет случая категорично са установени към този момент, но разследващите не изключват в хода на разследването да излязат още. Става въпрос за трансплантации на бъбреци, извършвани в турска болница. Здравното заведение не е било наясно с престъпната схема, защото пред тях са представяни фалшиви паспорти и медицински удостоверения за роднинска връзка между донорите и реципиентите, каквото е изискването според законодателството в Турция.

Разследва се дали в схемата има замесени и български медици

Престъпната група се състояла от четирима души – двама мъже и една жена, които са криминално проявени. Един от членовете й имал двойно гражданство – в България и в Турция. Те водели в български лаборатории донорите и нуждаещите се от бъбрек, за да се установи дали има съответствие в кръвните им групи. След това ги транспортирали към Турция, като организирали всичко – път, хотел, трансплантация.

От прокуратурата обявиха, че в тази „търговия за живот“ нямало недволни – всеки получавал онова, от което се нуждаел – донорите пари, а реципиентите нов орган.

„Затова разкриването беше много сложно. Членовете на престъпната група не работят нищо, но демонстрират висок стандарт. Имат луксозни автомобили, единия прикриваше престъпната си дейност с внос на коли от Италия. Някои от тях са закупили апетитни имоти. Членовете набирали лицата, ръководителите ги транспортирали и ги настанявали в хотел. Те спомагали и за ваденето на паспорти за донорите – правили са истински и фалшиви. Истинският се ползвал на границата, а фалшивите в болниците“, разкри още Сийка Милева.

Схемата бе разкрита преди няколко дни, след като на граничния пункт Капитан Андреево са задържани двамата тартори, които се опитали да вкарат в Турция донор, реципиент и неговата съпруга.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име