Intrigi.bg Спорт Между „абсурдна“ и „справедлива“: каква е оценката на спортните бази на ЦСКА

Между „абсурдна“ и „справедлива“: каква е оценката на спортните бази на ЦСКА

447
0

Стадион „Българска армия“ и тренировъчната база в Панчарево са оценени на 32 274 900 лева. Това означава, че футболният „ЦСКА-София“ ще трябва да внесе тази сума, за да може съвместно с държавата да бъде учредено дружеството „Спортни имоти Българска армия“.

Държавата ще се включи чрез апортиране на стойността на имотите.

Очакванията на футболния клуб бяха спортните бази да бъдат оценени на около 22 млн. лева. Същото обявиха от министерството на спорта на 23 октомври 2019 г. в сайта си.

Учредяването на съвместното дружество между държавата и футболния клуб ще е поредна стъпка от стремежа на червените да модернизират стадиона си.

Много или малко

„Засега нямаме официално документ от „Сердика спортни имоти“ (дружеството, в което попадат „Българска армия“ и базата в Панчарево). Затова и не съм информирал ръководството на клуба. Подобна оценка би била тотален абсурд“, заяви адвокатът на футболния клуб Станислав Трендафилов пред „Дневник“.

„Само преди три години същите бази бяха оценени на около 21 млн. лева при апортирането им в „Сердика спортни имоти“, добави той.

Червените направиха значителни подобрения на базата в Панчарево
Червените направиха значителни подобрения на базата в Панчарево

След няколко отказа на вещи лица да се заемат с оценяването на имотите задачата са приели Искра Цанова, Валентин Досев и Виктор Генев. Те са направили оглед на имотите преди три седмици и са дали становището си.

Пред „Дневник“ Досев заяви, че направената оценка е справедлива, като лично според него дори е можело да бъде и по-висока. „Направихме задълбочен анализ по три метода на оценяване. Всеки трябва да носи отговорност за действията и оценките си. Разликата с 2017 г. е, че тогава оценителите са описали, че се извършват ремонти и има и снимки. Сега ние включваме и резултата от тези ремонти“, обясни той.

В документа са описани подобренията на двете бази – за „Българска армия“ те са оценени на 1.6 млн. лева, а за Панчарево – 1.9 млн. лева, пише „Тема спорт“.

В становището за „Българска армия“ се казва, че „не се наблюдават недопустими пукнатини и провисвания по основните носещи елементи. Конструкцията се намира в добро състояние“. Общото заключение за всички обекти в Борисовата градина обаче гласи: „Сградният фонд е морално и функционално остарял и се нуждае от генерална реконструкция или подмяна.“ За базата в Панчарево се изтъкват близостта до центъра на София (14 км) и наличието на отлична транспортна връзка.

Стъпка по стъпка

Миналото лято собственикът на „ЦСКА-София“ Гриша Ганчев заяви пред „Капитал“, че финансирането на проекта за стадиона е осигурено – 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Сега предстои да се разбере дали клубът има готовност да внесе 32.3 млн. лева за учредяването на съвместното дружество.

Преди малко повече от две години червените сключиха договор с министерството на спорта за ползването на базите срещу 62 хил. лева месечен наем и 1.1 млн. лева минимална инвестиция.

Част от вложените в модернизацията средства вероятно ще бъдат признати като изпълнение на ангажимента за задължителни инвестиции, а друга част – приспаднати от наема.

Успоредно с оценяването на имотите в общинския съвет върви обсъждане на темата за модернизацията на „Българска армия“. Зам.-председателят на съвета арх. Борислав Игнатов от „Демократична България“ поиска кметът Йорданка Фандъкова да анулира визата за реконструкция на стадиона.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име