Intrigi.bg Актуално МВР затваря България за руски автомобили

МВР затваря България за руски автомобили

724
0

Към настоящия момент автомобили с руска регистрация влизат свободна през българската граница. Обмисля се по какъв вариант да се ограничи движението им, казаха пред „Сега“ от „Гранична полиция“.

Минаха повече от две седмици, откакто Европейската комисия изпрати допълнителни разяснения до страните членки, в които потвърди, че въведените досега санкции срещу Русия заради войната в Украйна включват забраната за пресичане на границите на ЕС от автомобили с руска регистрация.

„Няма значение дали превозното средство се използва за частни или търговски цели, стига да попада в обхвата на митническите кодове, изброени в приложение XXI (включително код 8703), и да произхожда или да е изнесено от Русия“, пише ЕК. Кодът обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души.

Личните вещи на руснаците също са изложени на риск от конфискация. Забраната засяга почти всички вещи – смартфони, таблети, бижута, кожени изделия, стоки за лична хигиена като паста за зъби, тоалетна хартия и други.

В началото на юли германските митници потвърдиха, че вносът на леки автомобили от Русия е забранен по силата на регламента, който определя ембаргото срещу Русия, и че всяко движение на стоки, дори за лични, нетърговски цели, попада под него. От тази седмица пък гръцките митници са започнали започнали да спират автомобили с руски регистрационни номера, разказаха засегнати руснаци.

„Митничарите ни дадоха разпечатка с разяснения от Европейската комисия и казаха, че можем да влезем, но не и с кола с руски номера. И настоятелно ни помолиха да напуснем Гърция“, твърдят пътуващи руснаци.

Естония официално въведе забрана за влизане на руски автомобили от 14 септември. „Естония следва директивата, публикувана от Европейската комисия на 8 септември, според която превозни средства, регистрирани в Руската федерация, вече нямат право да влизат на територията на Европейския съюз“, каза естонският вътрешен министър Лаури Лементс. Латвия също вече спря руските автомобили. И ГКПП на Литва не пускат коли с руска регистрация. „Не гледаме паспорта на водача, а регистрацията на автомобила“, съобщиха митниците. Изключение се прави само за колите, които минават транзитно към Калининград.

Норвегия забрани влизането на автомобили с руски номера от 3 октомври. „На 8 и 12 септември Европейската комисия публикува актуализирани препоръки относно временния внос, по-специално, на автомобили с руска регистрация. Финландия, Естония, Латвия, Литва и Полша изпълниха инструкциите на Комисията и вече не позволяват на автомобили с руска регистрация да преминават границата на ЕС, с някои изключения. Норвегия въвежда подобни мерки“, се казва в прессъобщение на норвежкото външно министерство.

Така на практика цялата сухопътна граница на Русия към страни от Шенген е затворена.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име