Intrigi.bg Актуално Мая Манолова поиска оставки в КЕВР и енергетиката

Мая Манолова поиска оставки в КЕВР и енергетиката

272
0

Служебният министър на енергетиката незабавно да освободи ръководствата на държавните енергийни дружества и на енергийната борса. Това поиска председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова, която даде брифинг пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, преди да внесе сигнал до енергийния регулатор за отоплението и тока на столичани във връзка със създалата се ситуация, предаде БТА.

Манолова поиска и членовете на КЕВР да си подадат оставките,

и до структурирането на следващия парламент „да работят в оставка“.
Манолова заяви, че от „Изправи се.БГ“ са притеснени от липсата на политическа воля в отговорните институции да се справят с драстичния скок в цените на тока. Според нея има тотално безхаберие и бездействие от всяка една от институциите. Тя каза, че отговорност за ситуацията трябва да се търси от служебния енергиен министър, енергийния регулатор, ръководствата на държавните дружества в енергетиката и енергийната борса, както и от политическите партии, защото всичките те имат свои представители в КЕВР.

Тя смята, че вина за проблемите има и енергийната комисия в 46-ия парламент,

защото не се е заела с „парещите проблеми“ в енергетиката. По думите ѝ, единствено Комисията по ревизия е направила преглед и е анализирала проблемите и „мръсните сделки“ в енергетиката.

От „Изправи се.БГ“ смятат, че влизането на МВР и ДАНС в енергийната борса,

КЕВР и БЕХ е закъсняло. Манолова изтъкна, че без крути и категорични действия няма да има решение на проблема със спекулативното, по думите ѝ, повишаване на цената на тока.

Ако трябва – да има и арести.

Да стигнат до край, но това издевателство върху българските домакинства, през забогатяване на едни спекуланти в енергетиката за сметка на българския народ, трябва да бъде прекратено“, заяви Манолова. Тя даде пример, че в Комисията по ревизия е била „извадена истината“ за това какво се случва в енергийната борса – по думите ѝ: за спекулациите, за свързването с европейския енергиен пазар първо през Гърция за сегмента „Ден напред“, за непазарното и спекулативно поведение на „ТЕЦ Марица Изток 2“.

Манолова коментира още, че освен обективните външни фактори, които влияят на повишаването на цената на тока, спекулативните сделки продължават „под благосклонния поглед на КЕВР“. Според нея настоящите проблеми в енергетиката са заради 12-годишното управление на ГЕРБ, но сега служебното правителство трябва да действа радикално.

От брифинга на Мая Манолова стана ясно още, че от „Изправи се БГ! Ние идваме“ искат държавни компенсации

заради повишението на цените на тока. Манолова изтъкна, че правителството трябва незабавно да подкрепи малките фирми, детските градини, училищата и социалните заведения заради „драстичния скок“ на цената на тока. Тя посочи, че това ще струва между 150 млн. и 180 млн. лева месечно. По думите ѝ очакваното повишаване на цената на тока за домакинствата с 20 процента, ще струва 30 млн. лева месечно. Освен това, ако цената бъде повишена, както искат от „Топлофикация София“, повишението да бъде поето от правителството. От „Изправи се БГ! Ние идваме“ са пресметнали, че това ще струва по 10 млн. лева на месец.

Мая Манолова настоява още сега служебният кабинет да вземе решение

за поемане на цялото повишение на сметките на българските домакинства и на бизнеса от 1 октомври до 31 март. „Трябва да го направят незабавно, за да може хората да са спокойни“, заяви Манолова. На въпрос откъде служебното правителство да вземе тези пари, тя отговори, че инфлацията означава и повече приходи в хазната. Според нея приходната част и от данъци, и от акцизи, е подценена.

Манолова заяви още и че се водят разговори за подписване на споразумение за бъдещото управленско мнозинство

в следващия парламент. По думите ѝ, това ще бъде ангажимент между „Изправи се БГ! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

След проведени разговори ще бъде подписано такова споразумение, което ще е за принципите на следващото „управление на промяната“, излъчено от „мнозинството на почтените“ в следващия парламент, както и за основните приоритети.

Мая Манолова изтъкна, че от „Изправи се БГ! Ние идваме“ ще настояват за защита на обикновените граждани в това споразумение, включително и за промените, които трябва да се случат в българската енергетиката. Тя уточни, че в споразумението трябва да е записано, че държавата ще компенсира повишаването на цените на тока, парното и топлата вода за гражданите, за малкия бизнес, както и за социалните учреждения.

Разговорите за съдържанието на споразумението тепърва предстоят,

допълни Манолова. Тя не е притеснена от факта, че социолозите отреждат място на „Изправи се БГ! Ние идваме“ „под бариерата“ за следващия парламент, защото парламентарната група „винаги е около 4 процента и винаги влиза“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име