Intrigi.bg Актуално Математик: Високата смъртност у нас е следствие от колапса на здравната система

Математик: Високата смъртност у нас е следствие от колапса на здравната система

462
0

България прави най-малко тестове в Европейския съюз и от Балканските държави, Северна Македония прави повече тестове на глава от населението, нещо повече – ние сме на първо място в света по смъртност на глава от населението, не в ЕС, както се твърди, а сме на 27-а позиция по заболеваемост. Тази драстична разлика може само да ни каже, че ние сме на сляпо за развоя на пандемията по отношение на PCR– тестовете, затова тестването не ни е показател.

Това заяви пред БНР Антони Рангачев, преподавател по математика в Университета на Чикаго и автор на изследване за COVID-19 в България.


ССмъртността е следствие не само от COVID-19, но заради колапса на здравната система – става дума за случаите на пациенти с инфаркт и инсулт, които не са получили бърз достъп до здравна помощ. 


“Сбъркахме по много направления за справяне с пандемията последните месеци, ситуацията е изключително драматична, защото за последните 6 седмици България изпревари по излишна смъртност три от най-засегнатите държави – САЩ, Великобритания и Испания“, посочи математикът.


„Сега може би сме постигнали някакво критично ниво на смъртност, но идват празници, мерките тук са изключително меки, по света се вземат драконовски мерки, а у нас много не се апелира как да преминат празниците и януари може да се превърне в един голям взрив – на фона на изморените медици и липсата на места по болниците…“, прогнозира още експертът.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име