Intrigi.bg Политика Маршъл Харис: Решението по закона „Магнитски“ е сигнал за разграждане на модела...

Маршъл Харис: Решението по закона „Магнитски“ е сигнал за разграждане на модела „Пеевски – Гешев – Борисов“

231
0

Борисов, Пеевски и други лидери на политически партии в България би трябвало да са засрамени. Техните опровержения и лъжи всъщност демонстрират силата на американските санкции. (Внезапният завой на Даниел Митов по редица проблеми с върховенството на закона е особено тревожно.) Тези санкции имат потенциала да доведат до реформи в българската съдебна и политическа система и до възстановяване на медийните свободи в България по значителен начин, защото:

  • а) Борисов и ГЕРБ са нанесли огромни щети на тези институции,
  • б) Пеевски е изключително овластен, по пагубен за българското общество начин, играч.“

Това каза пред „Капитал“ Маршъл Харис*, управляващ съдружник на базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International, която представлява Атанас, Пламен и Христина Бобокови, като през август миналата година от тяхно име депозира в Държавния департамент на САЩ анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев. Харис беше помолен да коментира значението на огласените от американското правителство санкции по глобалния закон „Магнитски“ заради „значителна роля в корупцията в България“ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Според бившия дългогодишен дипломат, включително в София, през София през 1989-1990 г. на мястото на една нормална демократична държава в България е имало „огромно престъпно начинание“, създадено от Борисов, главния прокурор Гешев и други политически фигури, в което Пеевски е оперирал безнаказано. „Наложително е тази структура да бъде разградена, а създателите ѝ и конспираторите в нея – включително до бившия министър-председател и главния прокурoр, да се разследват и изправят пред съда“, смята Маршъл Харис.

Той коментира като фалшиво създаваното от публични коментари впечатление, че съществува формален процес, по който Пеевски ще е в позиция да се бори да изчисти името си. „Стандартът на OFAC ( Отделът за контрол на чуждите активи към финансовото министерство на САЩ) за налагане на санкции е много висок. Доказателствата срещу Пеевски и другите санкционирани са съкрушителни, за да вземе правителството на САЩ такова решение. За разлика от България при Борисов Пеевски ще получи справедливо изслушване, ако упражни правото си да обжалва тези решения. Но има изключително малка вероятност обжалването му да е успешно, защото отново за разлика от България САЩ го подлагат на санкции в името на стигането до истина и справедливост и предоставя планина от доказателства срещу него. Пеевски може да изхарчи колкото си иска от незаконно придобитото си богатство в опит някак си да убеди САЩ, че разкритията срещу него не са това, което са. На практика обаче единственият начин тези санкции да бъдат вдигнати е, ако в съответствие със закона „Магнитски“ България разследва и привлече Пеевски и другите към наказателна отговорност. Колелата на справедливостта най-сетне се задвижват. Отговорност е на Европа и на почтените лидери в България да действат“, посочи Маршал Харис.

На прокуратурата не й достига информация

В петък говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за случаите на корупция, в които са участвали бившият депутат от ДПС, Илко Желязков, известен като „лейтенанта на Пеевски“, бившият хазартен бос Васил Божков, както и Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов. „Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация“, каза Милева.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име