Intrigi.bg Актуално Марешки получи 4 г. затвор за намеса в семейна война

Марешки получи 4 г. затвор за намеса в семейна война

123
0

Семейна война във Варна стои в основата на съдебната сага, по която получи 4 години затвор заместник председателят на Народното събрание Веселин Марешки. А шепата депутати от неговата партия “Воля” го нарекоха Нелсън Мандела.

Делото “Марешки” е за изнудване. То се води не само срещу собственика на вериги от аптеки и бензиностанции, а и срещу бизнесдамата Красимира Колева. След 4 г. перипетии през октомври 2019 г. двамата бяха оправдани от Варненския окръжен съд. Последва протест на прокуратурата и обжалване от страна на потърпевшия Асен Миланов. Настъпи обрат и състав на Варненския апелативен съд с председател Янко Янков прати Марешки “за един мандат” зад решетките, наложи му глоба от 8000 лв., а Колева наказа с 3 години и половина затвор и 6000 лв. глоба. Окончателно казусът трябва да реши Върховният касационен съд.

Тежкият развод на Колева с бившия й съпруг Тони Димитров дава началото на драматичните събития през есента на 2014 г., след които бе образувано делото “Марешки”. Според запознати напористата дама била в основата на семейните бизнес успехи. Живеела добре с мъжа си, докато не установила, че той заделя пари настрана. Разлъката не била лесна, тъй като семейството имало доста имущество. За разпределянето му се разразила люта и продължителна битка.

В един от имотите – пицария “Ред Хот” на ул. “Студентска”, враждуващите съпрузи били съседи на Веселин Марешки. Наемателят Асен Миланов плащал на Димитров. Колева обаче искала да си върне контрола върху собствеността. Според обвинителния акт, след като не успяла по установения ред, тя помолила за помощ влиятелния си комшия Марешки. Той пък бил ядосан, защото пицарията била разширена с тераса, изградена по думите му, върху негов терен. Интересите на двамата се пресекли и от дълг от 65 000 лв. на Колева към фирма на съпругата на Марешки, заради който била учредена ипотека. Бизнесдамата смятала да го изчисти на вноски с парите от наема от “Ред хот”.

Така на 9 октомври 2014 г. Миланов получил оферта от аптекарския бос да му плаща 10 000 лв. наем, за да не се прости с терасата. Наемателят на пицарията отказал и започнали бедите му. Спрели му тока с фалшиви документи, а по-късно работници с багер за малко да разрушат спорната тераса. След наказателните акции и жалба на ресторантьора, срещу Марешки и Колева бе образувано досъдебно производство за рекет, което влезе в съда в края на 2015 г.

Процесът криволичи дълго. Два пъти беше отлаган в навечерието на избори – президентските през 2016 г., в които Марешки бе кандидат, а година по-късно и за парламентарните, след които “Воля” влезе в Народното събрание, а лидерът й стана негов заместник-председател. През 2017 г. съдията по делото Светлозар Георгиев бе сменен заради обвинение, че е оказвал натиск върху прокурорка. Магистратът бе оправдан, но случаят с Марешки и Колева бе поет от колегата му във Варненския окръжен съд Красимир Гайдаров. Той го прати в СГС с мотива, че подсъдимият вече има имунитет. Марешки се отказа от него, а Върховният касационен съд върна делото във Варна, защото деянията, за които партийният лидер е станал обвиняем, са от период преди да седне на депутатската банка. Заседанието във ВОС тръгна със скандал и фалстарт. Адвокатът на Марешки Ина Лулчева поиска отвод на прокурора Виолета Радева, защото всявала страх у съдебния състав. Възмутени, магистратите си направиха отвод и делото пое трети състав начело със съдия Яна Панева.

Две години по-късно дойде и оправдателната присъда. Тя бе посрещната с бурно неодобрение от близки на Асен Миланов. Близо 50 души скандираха в коридорите на Съдебната палата и пред нея “Мафия”, “Продажници” и “Жалки сте”. Прокуратурата и ищецът незабавно обявиха, че ще оспорват, а Марешки бе доволен. “Майка ми от малък ме е възпитавала, че правдата и доброто в крайна сметка винаги побеждават. Вярата ми малко бе разколебана при сблъсъка ми с прокурора, но се радвам, че това, на което са ме учили, се оказа истина”, коментира той.

Сега вярата на Марешки отново е разколебана заради решението на втората инстанция.

“Дали не са хванали сега за топките този съдия, който ме осъди? Аз в тези неща не вярвам. Вярвам, че по-скоро се объркал, а не е взел пари”. Теорията на Марешки е, че той е станал жертва, за да покаже България пред Брюксел, че има осъден висш политик.

Марешки и негови служители от аптечните му фирми и съратници от “Воля” Пламен Христов и Кръстина Таскова има да берат още ядове с правосъдието. През ноември 2018 г. техният имунитет бе свален по разследване на спецпрокуратурата, че между 2012 и 2015 г. са изнудвали 7 аптекари от Варна, Добрич, Видин, Плевен. Хората са били заплашвани, че търговските им обекти ще бъдат разбити, или фалирани чрез дъмпинг, принуждавани били да зареждат и от негови складове за търговия с лекарства на едро. Делото още не приключило и не внесено в спецсъда.

Веселин Марешки бе подсъдим и за нанесена лека телесна повреда на общинския съветник от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. На 15 октомври 2014 г. двамата се оказаха от двете страни на барикадата при конфликта за пицарията. След отказ на Марешки да пусне тока на „Ред Хот“ наемателят повикал общинарят Костадинов да му помогне. Двамата политици започнали да се снимат един друг с мобилни телефони, докато накрая Марешки забил шамар на опонента си пред свидетели и полицаи. Според очевидците обаче Костадинов  обидил Марешки, наричайки го „псориазис“ и затова изял плесницата. Заради нападението Марешки преспа в ареста, а после бе преместен в болница с настинка. По-късно Върховният административен съд отмени полицейската заповед за задържане на Марешки с мотива, че той е бил провокиран грубо от Костадинов. Миналото лято бе прекратено и наказателното дело за шамара, тъй като се оказа, че е изтекъл абсолютният давностен срок.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име