Intrigi.bg Политика Марешки нарече Радев „фигуранта в републиката“

Марешки нарече Радев „фигуранта в републиката“

640
0

В декларация от името на парламентарната група на „Воля” лидерът ѝ Веселин Марешки отправи критиките към държавния глава Румен Радев, с които поиска неговото извинение и оставка.

Повод за това пък било вчерашното обръщение към нацията, в което Радев отново подкрепи антиправителствените протести и заяви: „Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта“.

„Президентът на България си позволи да обиди стотиците хиляди български граждани,

които бяха на протестите, когато трябваше да се сваля комунистическата власт в България, като ги нарече мутри”, заяви Марешки, цитиран от агенция БГНЕС.

„Както днешните младежи, така и ние тогава бяхме по площадите. Основите на демокрацията положиха будните български студенти, личности и изявени антикомунисти, като Желю Желев и Петър Дертлиев. „Екогласност“, дисидентите от Комитета за защита на Русе, както и стотици хиляди и дори милиони почтени българи. Те бяха първите защитници на демокрацията и радетели за промените в България. Тях ли наричате мутри?”, обърна се Марешки към президента от парламентарната трибуна

Той си позволи да определи държавния глава като „фигуранта в републиката“.

Според лидера на „Воля“

мутрите, за които държавният глава говори, са били „планирани, създадени и грижливо отгледани” в средата на 90-те години, когато е управлявала БСП

– партията, която го е „издигнала и избрала за президент”.

„Историята е съставена от необорими факти. Когато някой се опитва да се преоблече с нови дрехи, трябва да му припомним мръсните дрипи, които няма как да се скрият”, каза още Марешки.

По-късно пред медиите той заговори и за евентуален експертен кабинет, без да дава повече подробности какво точно има предвид, а за предстоящия вот на недоверие подчерта, че все още не е ясно как ще гласува формацията му в пленарната зала.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име