Intrigi.bg Мистерии Марадона, спагетеното чудовище и ДНК от извънземни: Кои са най-шантавите религии

Марадона, спагетеното чудовище и ДНК от извънземни: Кои са най-шантавите религии

135
0

Вярата ражда чудеса, всички знаем, но има и религии, вярвания и култове, които ни карат да се чудим на какво е способен човешкият мозък. За сциентолозите – благодарение на Том Круз, знаем всички, както и за „Семейство Менсън“ на Чарлз Менсън и за Църквата на Муун, която жени хиляди двойки едновременно. Някои бизнесмени, отчаяни или откровено луди хора обаче са способни на още. Както и феновете им.

Хората имат нужда да вярват в нещо – така сме устроени, и тази нужда понякога поражда пълни абсурди. Ето и някои от най-чудатите, ексцентрични, откровено опасни или малоумни религии и секти:

Култът към принц Филип

Това е една от по-известните „малки“ религии, която показва, че светът е голямо място, колкото и да ни убеждава в обратното глобализацията. На остров Танна във Вануату, малка държава в Океания, местно племе почита като бог починалия вече принц Филип, съпругът на кралица Елизабет.

Преди колонизацията на островите хората от района са си предавали мита за планински дух с бледа кожа, който отплава към далечни земи. Там се жени за силна и влиятелна жена и се връща към племето от островите. И в героя от легендата се оказва припознат Херцогът на Единбург, който пътува, жени се за влиятелна жена, а хората от племето го виждат на снимки и по стените на полицейските офиси – Вануату е британско-френска колония до 1980 г.

Нещо повече – през 1974 г. кралицата и принц Филип лично посещават островите, и така планинският блед дух от легендите се връща с невестата си.

Снимка: iStock

Всяка година на рождения ден на Принц Филип племето организира сложни тържества и пие церемониална напитка от корените на растението кава. Филип знаеше за този култ и редовно изпращаше на поданиците си подаръци и снимки с автограф.

След смъртта му и последвалите седмици траур, много от хората там вярват, че душата на принца ще се върне в духовния си дом на остров Танна. Според антрополози е вероятно култът да се пренесе към сина на Филип – принц Чарлз, който също е посещавал Вануату.

Пастафарианство

Пастафарианците боготворят летящото спагeтено чудовище, а единствената им догма е, че няма догми. Основател на религията е физикът Боби Хендерсън, който написал открито писмо до управата на училище в Канзас, след като то решило да преподава други теории за сътворението заедно с еволюцията. Според Хендерсън щом ще се преподават религиозни алтернативи, значи трябва да се учи и пастафарианство.

Централно вярване в последвалия пародиен култ е, че вселената е създадена от невидимото и неуловимо спагетено чудовище след дълъг и тежък запой. Последователите на религията смятат, че светът е сбъркан именно защото се е появил в нетрезво състояние. „Вярващите“ пародират основните религии, отстоявайки, че всички доказателства за еволюцията са посети от чудовището, за да изпитат пастафарианската вяра.

Религията е официално призната в Полша, Нова Зеландия и Нидерландия, където многото ѝ последователи могат да сключат „църковен“ брак и редовно позират за паспортните си снимки с цедка за паста на главата.

Снимка: iStock

Японска вълна

Случайно или не, но в Япония изглежда има най-много странни секти на глава от населението.

През 1977 г. Юко Чино започва в Токио религия, наречена Чино-Шохо. Тя използва аспекти от вярвания от будизма, християнството и Ню Ейдж. Последователите на Чино вярват, че тя е новият месия след Буда, Исус и Мойсей. Дотук нищо оригинално.

Следва обаче Пана вълната – научен клон на Чино-Шохо, която смесва религиозно и духовно с политически активизъм. Появява се лаборатория, която проучва електромагнитните вълни, които култът смята за врага на човечеството. Когато водачът им се разболява през 90-те години на миналия век, последователите на Пана вълната обвиняват за това вълните, които също така са сочени за виновни за климатичните промени и други щети по околната среда.

Същите тези хора носят само бели дрехи, за които смятат, че блокират зловредните вълни. А когато в река Тама в Токио се появява тюлен, култът излиза с искане животното да бъде върнато в Арктика, тъй като електромагнитните вълни са го объркали да слезе чак до Токио, а връщането му ще предотврати Деня на страшния съд.

Бизнесменът Рюхо Окава основава пък „Щастлива наука“ след като приключва кариерата си във финансовата сфера в Ню Йорк. Мисията на Окава е да донесе мир и щастие на света, а за целта той „канализира духовете“ и проповядва за различни религиозни фигури и пророци. Според него Архангел Гавраил ще докосне Земята в бъдеще и това ще стане в Банкок.

Хо Но Хана Санпогио е японска секта, известна и като „четящият по краката култ“, тъй като се базира на твърдението на основателя си – превъплъщение на Исус и Буда едновременно, че може да диагностицира всеки един проблем на последователите си само с преглед на краката им. А ако не са прегледани правилно, те могат да умрат. Според него къси пръсти сочат за избухлив характер, а дебели – че те чака добър късмет.

Уловката? 900 долара такса за всеки животоспасяващ преглед на краката.

Аум Шинрикьо е още една религия, която комбинира екстремни интерпретации от религии от будизма до християнството. Основана е през 1984 г. и пророкува за Деня на страшния съд, който включва Трета световна война, подстрекавана от САЩ.

Тази обаче не е безобидна – оказва се, че от сектата са практикувани изключително опасни церемонии за посвещаване на нови членове и са убивани такива, които са опитвали да напуснат култа. Групата е обявена за терористична, след като се оказват отговорни за атентат със зарин в метрото на Токио през 1995 г., при който са убити 13 души, а ранените са над 1000.

Джедаизъм

През 2008 г. 23-годишният Даниъл Джоунс основата Църквата на Джедаизма във Великобритания, твърдейки, че има повече джедаи, отколкото сциентолози в страната. През 2009 г. над 400 000 души официално се признават като изповядващи джедаизъм. Естествено, това е общност на маниаци на „Междузвездни войни“, обединени от общата любов към рицарите джедаи и ценностите, които те изповядват във филмите от поредицата.

Джедаизмът се описва като система от философии, базирани върху съсредоточаване към Силата, изучаване и сливане в едно с нея. Следва догми като „Няма емоция; има мир“ и „Няма невежество; има знание“.

Църквата на Марадона

Няма начин да се мине без култ към смятания от феновете си за най-велик футболист на всички времена Диего Армандо Марадона. И то в страна като Аржентина, където футболът е религия сам по себе си. Църквата е създадена от ядро от луди фенове на 30 октомври 1998 г., на 38-ия рожден ден на Марадона.

Имат молитва и 10 заповеди: 1. Топката никога не е мръсна. 2. Обичай футбола над всичко. 3. Обяви безусловната си любов към Диего и красотата на футбола. 4. Защитавай екипа на Аржентина. 5. Разпространявай новините за чудесата на Диего в цялата вселена. 6. Почитай храмовете, където той е играл и свещените му фланелки. 7. Не казвай, че е член на който и да било клубен отбор. 8. Проповядвай и разпространявай принципите на Църквата на Марадона. 9. Смени презимето си на Диего. 10. Кръсти първия си син Диего.

Снимка: Getty Images

Църквата не е приета с отворени обятия дори в Аржентина заради всички проблеми на Марадона с наркотиците, които го превърнаха в противоречив национален герой. Естествено, след кончината на футболиста, култът не е изчезнал, а на рождения му ден има служби и тържества.

Извънземни вярвания

Очаквано, извънземните са голям източник на култове и вярвания и по някаква причина обикновено са замесени и Исус и Буда, и Ню Ейдж, вероятно за по-убедително, както и за привличане на повече вярващи.

Обществото на Етериус например е основано през 50-те години на миналия век от бивш таксиметров шофьор във Великобритания. Етериус е Ню Ейдж вярване, построено на идеята, че серия от космически господари, основно от Венера и Сатурн, контролират съдбините на човечеството. Вярващите се фокусират основно върху молитви и духовно презареждане на Земята, за да се проправи път за следващия Господар – месианска фигура, която ще се спусне на планетата ни с летяща чиния и въоръжена с магия, по-мощна от всички армии на Земята, взети заедно.

Раелизъм е религия, основана от френския пилот на състезателни коли Клод Ворилон през 1974 г. Тя учи, че хората са създадени умишлено от ДНК на група извънземни преди 25 000 години, които впоследствие изпращат посланици в човешка форма, за да проверят как върви проекта им. Такива, според раелизма, са Исус и Буда.

Раелизъм идва от име, дадено на Ворилон от извънземните, които са го отвлекли и му разкрили истинския произход на човечеството. На планетата Елоим той се запознава с други избрани и изпратени, включително самите Исус и Буда. Извънземните освен това твърдят, че ще дойдат в Йерусалим през 2025 г.

На пръв поглед те се борят за световен мир, споделяне, демокрация и ненасилие, както и за либерална гледна точка що се отнася до сексуалността. После обаче стават по-странни. През 90-те години на XX век организацията основава компания за клониране и обявява, че е клонирала човек през 2000 г. Без доказателства, естествено.

Снимка: iStock

Култът на Истинския път – Чен Тао, е основан от чисто луд професор. Той вярвал, че вселената е на 4.5 трилиона години, Слънчевата система е създадена от ядрена война, имаме по три души и човечеството е спасено 5 пъти от Господ, който слязъл на Земята с летяща чиния. Професорът имал цели 160 последователи, но всичко приключило през 1998 г., когато пророчеството, че Господ ще се появи по един телевизионен канал в Северна Америка в 12:01 ч. на 31 март, не се сбъднало.

Редът на Слънчевия храм е тайно общество, в чиито вярвания са намесени ранно християнство, НЛО, Ню Ейдж, плюс масонски ритуали. Организацията е с неконвенционални вярвания – смъртта е само илюзия, а животът продължава на други планети. Всичко обаче приключва зле – невръстният син на един от членовете е принесен в жертва в ложа на култа, защото е бил смятан за Антихриста. Малко след това хора от висшето ръководство на сектата извършват масово самоубийство, а други са открити мистериозно простреляни или задушени, всички в церемониални роби.

Свободняци

Основан през 1902 г. в Канада култ от членове на религиозни групи, избягали от Русия, свободняците настояват за три неща: живот в комуни, голота и анархия. Стават особено известни с нудистките си публични демонстрации, с които се противопоставят на материалния уклон на обществото. През 20-те и 30-те години на 20 век дори взривяват и изгарят обществени сгради – докато са голи, естествено.

Нуваубианизъм

Началото е дадено от група чернокожи мюсюлмани в Ню Йорк през 70-те години на миналия век. Основателят им след това лежи в затвора за пране на пари и посегателство над деца. Според тази вяра белите са създадени като раса от убийци, които служат на черните като армия от роби, но планът се е объркал. Последователите вярват също така, че жените са съществували самостоятелно много поколения наред и чак след това са изобретили мъжете с генетична обработка.

Боже…

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име