Intrigi.bg Политика Манолова и Фандъкова в спор за нови обществени поръчки за София

Манолова и Фандъкова в спор за нови обществени поръчки за София

181
0

Подкрепената от БСП кандидат за кмет на София Мая Манолова и кандидатиралия се отново настоящ кмет на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ си размениха през медиите реплики за нови обществени поръчки за електробуси и зарядни станции. В същото време общински съветници от групата на ГЕРБ заклеймиха Манолова като „некомпетентна по елементарни въпроси“. Миналата събота в подобна обмяна на реплики Манолова обяви, че поръчките за боклука на София „вонят“, ГЕРБ отново „подуши“ некомпетентност у Манолова.

Манолова: Столичната община бърза с поръчки предизборно

„Манолова днес освети още две „спешни“ обществени поръчки, които Столична община бърза да реализира дни преди местния вот. Този път става въпрос за закупуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС“, се казва в разпространено до медиите прессъобщение от Манолова. В него се подчертава, че парите се харчат непрозрачно, „защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат купени, както и мотиви защо поръчката е формулирана по този начин“.

„Възникват въпроси защо тези поръчки са обявени – едната на 27 август 2019 г., другата на 9 септември – и ще бъдат отворени буквално два дни преди изборите, на 23 и 24 октомври т. г., при това едната поръчка, забележете, която уж е спешна, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври 2019 г. Но с промяна в параметрите на тази процедура, столичното транспортно дружество насрочва датата на отваряне на предложенията за 23 октомври 2019 г.“, пише Манолова.

Тя заявява, че във вторник може да постави в плик името на кандидата, който ще спечели едната поръчка, „която е пренасочена от 9 октомври за 23 октомври 2019 г., забележете, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения, спечелил кандидат“.

Манолова пита столичния кмет Йорданка Фандъкова „защо продължава да използва общински ресурс в своята предизборна кампания“. „Смятам, че не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята партийна листа на ГЕРБ в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет, правейки уж неотложни и важни за работата проверки, да анонсира и да обявява кандидатите в листата, използвайки позицията си на кмет“, заявява Манолова.

Преди ден, при посещение в „Майчин дом“ Фандъкова обяви, че шефът на родилното отделение Асен Николов влиза в листата на ГЕРБ за общински съветници, а на 19 септември, пак при посещение в Първа многопрофилна болница за активно лечение – София, обяви, че кардиологът Иво Петров също ще бъде съветник от управляващата партия.

Фандъкова: Притеснявам се, че Манолова говори само за обществени поръчки

„Притеснявам се, че в последните седмици г-жа Манолова говори само за обществени поръчки и се тревожи, че те се правят сега“, коментира Фандъкова обвинението на Манолова, цитирана от агенция „Фокус“. „Обществените поръчки са средството да можем да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако тя знае, нека да го каже. Очевидно не е информирана за условията и сроковете на оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност“, каза Фандъкова.

„Процедурите, свързани с това софиянци да дишат по-чист въздух, ги обявихме още през лятото и бяха отразени от всички медии“, заяви Фандъкова. По думите ѝ това са процедури по купуването на 82 електробуса, 30 тролейбуса и 25 нови трамвая. „Тези процедури са със защитените средства по оперативна програма „Околна среда“, отбеляза кметът на София. Тя добави, че иска да успокои Манолова, че протоколите по завършване на тези поръчки ще бъдат със срокове по време на новоизбрания кмет.

ГЕРБ: Манолова е опасна некомпетентност за града

„В битката на Мая Манолова за София жертва са гражданите. Тя е опитен политик и е учудваща некомпетентността, която проявява по елементарни въпроси. С изявленията си за обществените поръчки, г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение“, се казва в разпространена до медиите позиция на общинските съветници от ГЕРБ.

„Така нареченият „независим“ кандидат на БСП Манолова повтаря поведението си от времената на подкрепяния от нея кабинет „Орешарски“, когато европейските програми бяха затворени за България“, пише още в текста. „Никоя от размахваните от Манолова обществени поръчки няма да приключи преди изборите, но тя не знае това, очевидно защото не си е направила труда да се запознае с процедурите. В битката на Манолова за София и лакомията ѝ за власт жертва са гражданите“, завършва позицията.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име