Intrigi.bg Крими Мамят ни с 200 лв. с обаждане от Сейшелите

Мамят ни с 200 лв. с обаждане от Сейшелите

545
0

Телефонът звъни – търси ви непознат номер от държава с неизвестен код. Не вдигайте и не връщайте обаждането. От другата страна се включва импулсен телефон, който ще натовари месечната ви сметка от 20-30 на 200-300 лева. Това предупреждават в последните дни стотици постове на ужилени в социалните мрежи.

Номерът е стар, колкото импулсните телефони. Но между 5 и 11 юли България е била обект на хиляди позвънявания, съобщи вчера Нова телевизия. Най-много са били номерата с кодове от Сейшелските острови и Уганда, но повиквания е имало също от Сенегал, Боркина Фасо и даже Кипър. При вдигане или връщане на обаждането на един такъв номер, който дори и да не е импулсен, цената на минута обикновено варира от около 7 до 8 лв.

Целта на измамниците е да се закачат на телефона на дете или на пенсионер. Мечтата им е да попаднат на по-стари модели апарати, които не изписват от коя държава е кодът, от който идва позвъняването. Дори и да не получат никакъв отговор или връщане на обаждането, възможно е на същия номер да изпратят есемес, в който им линк. Ако той бъде отворен, смартфонът попада в платен трафик и отново месечната сметка на собственика му набъбва в пъти.

През 2020 г. наши мобилни оператори са засекли тези измама с кодове от Мали, а в началото 2021 г. – от Малдивските острови. Мошениците търсят страни, в които властите реагират мудно и имат няколко месеца, преди да бъдат блокирани.

Смята се, че бандите използват софтуер, който генерира милиони телефонни номера по целия свят, на които компютърен кол център денонощно звъни. Възможно е обаче да се използват и база данни с мобилни телефони, които са събрани пак от компютърна програма, пусната в социалните мрежи, в сайтове за продажби, за работа, за запознанства и т. н.

И трите мобилни оператора у нас правят постоянен мониторинг за такъв вид обаждания, като имат специални софтуери, които да ги блокират. Въпреки това и те горещо съветват клиентите си да не вдигат и да не връщат обаждания на такива телефонни номера, да блокират сами достъпа им до телефоните си, както и да сигнализират на мобилния оператор.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име