Intrigi.bg Свят Македонски медии: София си присвоява 24 май

Македонски медии: София си присвоява 24 май

368
0

Първи стъпки към признаване на кирилицата като българска азбука, провокация, присвояване и на азбуката, и на славянската просвета – това са няколко примера за коментарите в македонски издания, след като законопроект, приет в Народното събрание, превърна 24 май в Ден на българската писменост.

„София цялостно си присвоява кирилицата и славянските просветители,“ е озаглавена публикацията в едно от най-четените електронни издания МКД, според което за България проблемът на дневен ред не е само Гоце Делчев (революционера, заради когото България заплашва да блокира преговорите със Северна Македония).

България започва процес за признаване на кирилицата като българска азбука пред ЕС в момент, когато настоява Северна Македония да уважава договора за приятелство и добросъседство, пише МКД и продължава с уточнението, че законопроектът е приет с поддръжката на „партията на премиера Бойко Борисов“. Цитирано е (както и в други медии) интервю на „Канал 5“ с македонския историк проф. Елка Ячева Улчар, която нарича ставащото „провокация не само към (Северна) Македония, но и към останалия славянски свят“, тъй като по думите ѝ в науката е прието, че „македонски говори от района на Солун“ са в основата на старославянския език.

„Официална София присвоява 24 май: кирилицата е българска азбука, а Кирил и Методий са българи,“ пише смятаният за близък до управляващия Социалдемократически съюз на премиера Зоран Заев „Слободен печат“. Стилът не е нападателен, но са цитирани считани зав Северна Македония за провокативни изказвания на ВМРО в залата – това, че „българската писменост е идентична с кирилицата“ и разпространението ѝ сред другите славянски народи е дело на България (Милен Михов) или че „кирилицата е чисто българска творба“, създадена от Климент Охридски в българската държава (Красимир Богданов).

Проектът на „патриотите“, приет и от ГЕРБ, не акцентира върху произхода на Кирил и Методий. Българският характер на кирилицата, създаването ѝ в България и използването ѝ на мястото на глаголицата се споменаваха неколкократно при гласуването в парламента заедно с възможността София да може да защити тези твърдения пред ЕС.

Същия подход избира и често изразяващото позиции на ВМРО-ДПМНЕ издание „Опсервер“ (отново с неточен акцент върху българския произход на Кирил и Методий). В „Независен весник“ заглавието е: „София ще иска от ЕС да признае кирилицата като „българска азбука““. Македонският език „отново е във фокуса на България“, обяснява телевизия „Телма“ и твърди, че аргументът на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е, че „македонският език не съществува, кирилицата не е бъларска, а това го доказва и Българската академия на науките“.

Още един спор със Скопие

Двете държави имат опит в спора за кирилицата (включително с руска намеса, когато президентът Владимир Путин подчерта преди две години, че е измислена в Македония) и в първите часове нямаше реакции от ръководството в Скопие.

Моментът за приемане на подобен законопроект – с всички негови последици в македонското обществено мнение – обаче е деликатен. Той съвпада със споровете за Гоце Делчев, изходът от които, според вицепремиера Красимир Каракачанов, ще решат дали България да блокира първата междуправителствена конференция със Северна Македония – същинското начало на преговорите с ЕС.

Досега вниманието на София беше свързано единствено с нерешените между историците въпроси като Гоце Делчев и страната опита да убеди ЕС в позициите си със специален меморандум, докато още текат обсъжданията на преговорната рамка със Скопие. Ако Северна Македония се присъедини към ЕС, в съюза ще има две държави с официална азбука кирилицата.

От друга страна (коментар, появил се и в македонски издания), въпросът за азбуката и историческите събития от времето на създаването ѝ е свързан и с работата на историческата комисия, заложена в Договора за добросъседство – светите братя Кирил и Методий са сред общите личности, които София и Скопие би трябвало да честват заедно.

Темата тепърва ще се обсъжда – вицепремиерът Екатерина Захариева обяви, че очаква в София колегата си Буяр Османи идната седмица, а другия месец на посещение при Борисов вероятно ще бъде и Зоран Заев.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име