Intrigi.bg Куриози Майкъл Фейгън – човекът, който се промъкна в спалнята на кралица Елизабет

Майкъл Фейгън – човекът, който се промъкна в спалнята на кралица Елизабет

267
0

9 юли 1982 година, 6:00 часа – обичайна лятна сутрин в Бъкингамския дворец. Кралица Елизабет II все още спи в леглото си. Полицейският сержант, който отговаря за безопасността ѝ и стои в коридора, току що се е оттеглил след края на работното му време. Дежурният кралски персонал вече е започнал да изпълнява сутрешните си задължения. Лакеят разхожда любимите коргита на кралицата, а камериерката чисти съседната стая, но е затворила вратата, за да не смущава съня ѝ. 

Всичко в двореца се изпълнява според обичайния си график. И то до такава степен, че никой не обръща внимание на алармата за спешни случаи от спалнята на кралицата и двете ѝ обаждания в полицията заради спокойния ѝ тон. А в действителност минути по-рано непознат мъж е дръпнал завесите на балдахина ѝ с кървави ръце и парченце от пепелник, което е счупил в коридора непосредствено преди да влезе в покоите ѝ.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам

Това е Майкъл Фейгън – 33-годишният безработен лондончанин, който някак успява да премине през цялата кралска охрана и става най-известният нарушител в историята на Бъкингамския дворец. 

Може би ще предположите, че този шокиращ подвиг е резултат от дълго и щателно планиране, но истината е, че всичко това е поредица от странни и обстоятелства, които отвеждат Фейгън до покоите на кралицата. А това, което вероятно ще ви изненада още повече, е фактът, че не го прави за първи път

На 7 юни 1982 година жената на Майкъл го е напуска. Той успява да влезе в Бъкингамския дворец, след като се прекачва през процореца на камериерката с едно единствено намерение – да ползва тоалетната. По-късно разказва пред The Independent UK:

Видях стаи с табелки: „Стаята на Даяна“, „Стаята на Чарлз“… Но не намерих врата, на която да пише „WC“. Намерих единствено някакви кошчета, пълни с кучешка храна. Ужасно много ми се ходеше до тоалетна, едвам издържах. Какво да правя? Върху килима ли? В крайна сметка реших да го направя върху храната за коргита. Влязох в стаята на Чарлз и взех бутилка червено вино от рафта. Беше евтина калифорнийска марка. 

Той твърди, че е скитал из двореца и е сядал върху различни столове – „Златокос“, „Трите мечки“, дори на трона. След като е разгледал няколко помещения, излязъл през вратата, която го отвела към задния двор.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам

Един месец по-късно, Фейгън отново се промъква в двореца. След кралската си разходка и конфликта с бившата му съпруга той все още е измъчван от разтърсващата болка заради раздялата. Затова решава да открадне кола в Лондон и с нея отива в Стоунхендж, за да я потърси. Арестуван е за кражба и остава 3 седмици в затвора в Брикстън. След като е пуснат под гаранция, решава отново да се завърне към любимото си занимание.

Около 6:45 сутринта е. Майкъл изкачва парапетите на входа на посланика на Бъкингамския дворец и влиза в централната сграда през отворен прозорец, който се намира в стаята с кралските печати. Всички врати са заключени, но това не го спира. Връща се обратно и се изкачва по водосточната тръба на покрива, където намира отворен прозорец, вероятно оставен от камериерка за проветрение. Оставя обувките и чорапите си на покрива и влиза в офиса на сър Питър Ашмор (човекът, който отговаря за сигурността на кралицата). И така, без да привлича вниманието на никого, той безгрижно започва да се скита из 775-те стаи на двореца.

Майкъл Фейгън кралицата бъкингам

Фейгън твърди, че не е имал никакъв предварителен план и стига до частните помещения, като просто „следва снимките“. В първото преддверие вижда пепелник и му хрумва да го счупи и „да пререже китките си в присъствието на Нейно Величество“. По-късно споделя какви мисли са минавали през главата му, когато е достигнал крайната си дестинация:

Беше двойно легло в единична стая – сигурен съм, че тя спеше сама в него. Нощницата ѝ беше на флорални мотиви и стигаше до коленете ѝ.

Кралицата натиска нощната аларма за спешни случаи. Както вече споменахме, дежурният охранител вече си е тръгнал, а в коридора няма кой да я чуе. След това използва телефона до леглото си, за да инструктира кралския телефонист да изпрати полиция в спалнята ѝ. Сигналът е регистриран в 7:18 сутринта. 

След 6 минути никой не идва на помощ, затова тя се обажда отново. Докато чака, успява да привлече вниманието на прислужница и двете го придружават до килера с провизии, за да му предложат цигара. По това време лакеят се е завърнал след разходката на коргитата и помага за залавянето на нарушителя. По-късно и полицията се появява и го отвежда. 

Фейгън си спомня инцидента по друг начин и твърди, че веднага щом го вижда, кралицата минава покрай него и „изхвърча от стята по боси крака“.

Започва цялостно разследване по случая и се стига до следното заключение: причината за инцидента е проблемната комуникация между органите на реда. Оказва се, че един офицер е видял нарушителя да се катери по парапета и е подал сигнал, но никой не е предприел действия. Подаденият сигнал от стаята за печати също остава без отговор.

Това не е единственият такъв случай, особено по това време. Няколко ентусиасти успяват да проникнат до входа на Бъкингамския дворец, но ситуацията  е бързо овладяна.

Мнозина смятат, че кралската охрана е крайно недостатъчна, и са напълно прави. Причината е, че кралското семейство желае минимални мерки за сигурност, за да не изгражда голяма бариера между двореца и обикновените хора. И все пак, след случая с Фейгън са взети сериозни мерки и е назначена денонощна охрана в коридорите между кралските апартаменти.

Вероятно най-голямата изненада е, че срещу Майкъл Фейгън не са повдигнати никакви обвинения. Говорител на Двореца заявява, че той просто се е провинил, което е нарушение на гражданското законодателство, но не е престъпление във Великобритания.

Всъщност той отива на съд заради първото му посещение през юни, тъй като отпиването от виното на принц Чарлз се смята за кражба. В интервюто през 2012-та той твърди, че е „евтино калифорнийско вино“, а тогава го описва като „австралийско“. И все пак му се разминава, тъй като не е имал „нечисти намерения“. 

И въпреки че кралските му подвизи не му създават сериозни проблеми със закона, остава в ареста заради откраднатата кола и заплахата за нападение към неговия доведен син. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име