Intrigi.bg Политика Мадам В да меси няколко баници, да има за ”Честито”, и за...

Мадам В да меси няколко баници, да има за ”Честито”, и за ”Бог да прости”

396
0

Тези дни журналистката Валерия Велева, наречена от почетния председател на ДПС Мадам В., е на пансион и котлова храна в телевизионните студия. (Не)известно по какви критерии тя е избрана да преподава предмета ”какво ще стане след изборите” на ниво помощно училище. Уводният урок е: Всички в парламента да седнат и да се разберат.

За хората, които следят политическите събития и настъпилите обрати, е ясно като бял ден каква е причината за появата на въпросната дама, наричана от споминалия се неотдавна колега Стойко Тонев – д-р Филипов – Малария Велева по много причини, едната от които настойчивото й ухажване на големците,  най-вече в политиката. Затова внушенията и манипулациите й трябва да се приемат като нещо обмислено и калкулирано.

Още в нощта на изборите премиерът Бойко Борисов поиска да се договори с новите си колеги в парламента. Дори предложи на „Има такъв народ“ десетина от своите депутати, което бе поредния негов цинизъм. От тогава на „същата струна“ свири целият му придворен оркестър – все още действащи министри, политолози, социолози и прочие експерти, специализирали се в това да заемат коленопреклонна поза. Всички те вкупом се сетиха за думи като „разбирателство“, „единение“, „партньорство“ и прочие. За същите ценности сега зове и г-жа Велева. Особено оригинално ще бъде, ако започне да цитира надписа на сградата на Народното събрание, която ГЕРБ реши преди месеци да не е сграда на Народното събрание…

Само че от десетилетие всички сърбаме попарата на  предложението „да седнем и да се разберем“. За съжаление то вече  има съвсем различен, неприятен смисъл. Сядат някъде някои и се разбират колко да откраднат, на кого да дадат обществените поръчки, колко да вдигнат цената на километър шосе. Корупция на тъмно. От опит знаем, че шушу-мушу по кюшетата на парламента не изядоха само главите на отделни народни избраници, а разрушиха до основи цели политически формации. Те останаха в историята основно заради липсата на прозрачност и безпринципни колаборации. От толкова „разбиране“ виждаме до какво дередже се докараха и най-големите партии от статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС – все формации на задкулисието, които сякаш плътно са следвали съвета на Мадам В. за взаимна подкрепа и съглашателство.

Гласуването в пленарна зала от страна на депутатите, пред погледа на народа,  е най-яркото доказателство за честно и почтено изразена позиция. И няма нищо лошо в това да има различни мнения, пък било то и напълно отричащи се. Нали именно демокрацията, с която толкова се гордеем,  позволява да се любуваме не само на  огромното политическо разнообразие, но и на също толкова гледни точки за едно или друго.

Известно е, че Мадам В. точи вкусни баници, с които радва по един неподправен начин победителите. Сега ситуацията е различна и сложна. Затова е най-мъдро да замеси няколко баници, за да има за „Честито“, но и за „Бог да прости“, ако някои досегашни победители се „споминат“ политически… 

Валерия Велева е известна не само с кулинарните си умения и опита да ретланслира идеите и желанията на властимащите, но и с таланта си да описва патетично важни събития. Незабравимо ще остане писанието й, посветено на срещата между папа Франциск и премиера Бойко Борисов. Като пряк очевидец на събитието, в сайта си тя пресъздава по неповторим начин връхлетялата я емоция: Наблюдавайки ги отстрани двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота. Като ученик пред дъската Борисов искаше да си каже всичко бързо и достатъчно убедително, подчертано уважително – смирението и настойчивостта се редуваха в изказа му. Гонеше целта си – да ангажира папата по темата за Западните Балкани, за да се „поддържа световното внимание“. „Искаме просто да има мир на Балканите“, заяви Борисов и три пъти настоя пред Франциск“: „Молете се за България и за мир на Балканите!“. Не криеше страховете си, че и тук оръжието може да се развихри.
Взирах се в очите на папата. Грееха“.

Ееех, къде е Пишурката да се изчерви като божур пред този вихрен талант…

Катя Илиева

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име