Intrigi.bg Свят Люксембург прави целия си обществен транспорт безплатен

Люксембург прави целия си обществен транспорт безплатен

1370
0

С население от 602 хл. души и площ от 2586 кв. км, Люксембург е една от най-малките страни в Европа. Въпреки това тя страда от големи задръствания. Но това може да се промени. Миналият месец страната обяви плановете си да направи целия си обществен транспорт – влакове, трамваи и автобуси – безплатен от март 2020 г.

Правителството се надява това решение да облекчи тежките задръствания и да донесе ползи за околната среда, каза говорителя на Министерството на мобилността и благоустройството, Дани Франк.

Люксембург, който няма излаз на море, е една от най-богатите страни в Европа, с най-висок БВП на глава от населението в Европейския съюз. От столицата Люксембург до Белгия, Франция и Германия може да се стигне с кола за половин час. Повече от 180 хил. от работната сила ежедневно пътуват от тези съседни страни.

„Люксембург е много привлекателно място за работа“, обяснява Джефри Карузо, професор в Люксембургския университет и Люксембургския институт за социално-икономически изследвания, специализиран в областта на използването на земята и транспорта. Но „бумът на икономиката“ и високата концентрация на работни места са довели до проблеми със задръстванията, казва той. През 2016 г. в Люксембург е имало 662 автомобила на 1000 души, а шофирането е „основно средство за придвижване“ на пътуващите, според доклад от 2017 г. на Министерството на устойчивото развитие и инфраструктурата. През същата година шофьорите в Люксембург са прекарали средно 33 часа в задръствания.

Системата на обществения транспорт в Люксембург покрива цялата страна и струва 562 млн. долара (491 млн. евро) годишно. Всяка година тя генерира около 46 млн. долара (40 млн. евро) от продажба на билети, според министерството.

Правителството поема изцало разходите за освобождаването на обществения транспорт от такси, казва Франк. „Страната в този момент е в наистина добра форма. Правителството иска хората да се възползват от добрата икономика“.

Карузо обаче е загрижен, че безплатния транспорт може неволно да повлияе на хората с изградени навици за ходене пеш или каране на колело в градските райони. „Вместо да вървите 500 метра, виждате идващия автобус и си казвате: „Мога да се кача и да пропътувам тези 500 м, защото е безплатно“, казва той. Карузо добавя обаче, че новата схема може да сигнализира за важни промени в бъдеще, що се отнася до зависимостта на Люксембург от шофирането. „Това е полезно предвид огромната културна промяна, от която се нуждаем.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име