Intrigi.bg Политика Людмил Рангелов : Законът за мерките срещу изпирането на пари е нескопосан,...

Людмил Рангелов : Законът за мерките срещу изпирането на пари е нескопосан, ще бъде променен

881
0

Не е вярно, че в залата, в която днес се проведе Общото събрание на адвокатите от страната, са били допуснати 140 човека, както твърди Светлозар Николов. Той не е адвокат. По закона за адвокатурата, в събранието могат да участват само делегати и лицата, които по право присъстват там. Това каза пред Фрог нюз зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Ето какво още обясни той:  В началото на заседанието имаше 278 делегати  от 354 избрани. Нормална практика е да не могат да дойдат всички и в това няма нищо необичайно.  Събранието  започна при този кворум. Други лица не трябва да  присъстват на събранието, защото самият закон за адвокатурата не го допуска. Въпреки това ние допуснахме т. нар. фейсбук общност. Те имаха възможност да слушат. Видях, че снимаха какво се случва в залата, уточни адвокат Рангелов.

На въпрос как е преминал първият ден от Общото събрание, той не скри: Имаше известна реакция от колегите срещу някои решения на Висшия адвокатски съвет.  Може би очаквате, че тя е била  срещу Закона за мерките срещу изпирането на пари, но не беше така.  През януари м. г. взехме  решение  да се увеличи членския  внос и той да стане  от 10 на 20 лв.  Истината е, че това решение бе взето без задълбочени консултации. Заради този  членски внос, който влезе в сила  от 1 април 2018 година,  днес имаше негативна реакция.  На събранието някои членове настояха този членски  внос да бъде намален.  Мнозинството, обаче взе решение той да остане така, както е в момента.

Относно Закона за мерките срещу изпирането на пари, предизвикал протести на адвокати,  Людмил Рангелов обясни:  Законът е нескопосан.  Нелеп е като замисъл и като правен изказ. Убеден съм, че в този си вид той няма да проработи. По време на писането на този закон, той е минал през МВР и ДАНС, а след това през парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност. Накрая бързо е гласуван в пленарна зала.

Законът следва европейска директива от 2015 година. У нас работата по него започва през 2016 година. Още тогава Висшият адвокатски съвет е дал становището си. В него съвсем ясно е посочено,  че тази директива не може да се отнася за адвокатите. Има колеги, които още не са прочели закона. Категоричен съм, че той ще бъде променен, заключи зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име