Intrigi.bg Актуално Лъжат ни в нета, пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант

Лъжат ни в нета, пробутват ни спирт за горене вместо дезинфектант

91
0

Спирт за горене, който се рекламира и продава като дезинфектант, ни предлагат в интернет. За измамата съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, пред БТА.

Това може да се приеме за нелоялна търговска практика, тъй като използването на това вещество може да нанесе сериозни последствия върху кожата на потребителите. Сред другите обяви може да открие и хипноза срещу заразяване с коронавирус. През интернет страницата търговецът също предлага сеанси – под формата на записани аудиофайлове, които могат да предпазят човек от коронавирус.

Случаи

„При проверките на Комисията е извършела проверки и са установени общо 31 случая, свързани с продажби от разстояние на продукти като лични предпазни средства, дезинфектанти и прочие“, допълни Маргаритов. Скоро е установено и наличие на нелоялна търговска практика при продукт „Лепенки при коронавирус MFI A-COVID-19 – ХАРМОНИЗИРАЩА ЕНЕРГИЯ“. За този продукт се е твръдяло, че унищожава вируси и бактерии и може да активира имунната система.

Отчет

„През миналата година са издадени общо 1203 наказателни постановления, а наложените санкции са в размер на 1,254 млн. лева. За периода преди пандемията – през 2019 година, са издадени 2026 наказателни постановления, като с тях са наложени глоби и имуществени санкции в размер на 2,115 млн. лв.“, съобщи Маргаритов. Броят на извършените проверки е по-малко заради обектите, които бяха затворени вследствие на ограничителните мерки. 

„Над 70 на сто от констатираните от КЗП нарушения са на Закона за защита на потребителите, същевременно нарушенията на Закона за туризма съставляват около 20 на сто от общия брой и 5 на сто са по Закона за потребителските кредити. Останалите 5 на сто от констатираните нарушения са по останалите нормативни актове“, посочи Маргаритов.

Жалби

Потребители най-често са се оплаквали от проблеми при упражняване правото на отказ, забавени доставки, предоставяне на невярна информация. За периода са съставени 99 акта за установени нарушения, а издадените наказателни постановления са 67 на стойност около 100 000 лв. През миналата година са направени и 1226 инспекции съвместно с други контролни органи за носенето на маски в търговски обекти, места за настаняване, заведения за хранене и развлечения и други. За установените нарушения са съставени 171 акта.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име