Intrigi.bg Мистерии Лукс и празни каюти: Призрачните круизни кораби, които останаха без туристи

Лукс и празни каюти: Призрачните круизни кораби, които останаха без туристи

249
0

Ако човек има възможността сега да хвърли поглед към Ламанша от югозападния бряг на Великобритания, ще стане свидетел на една доста неочаквана гледка – поредица от гигантски круизни кораби, които изглеждат сякаш са акостирали завинаги.

Причината за тази, според някои зловеща, но същевременно доста внушителна гледка, е пандемията от коронавирус. Тя остави тези луксозни плавателни средства без туристи и по този начин доведе до огромни загуби за бизнеса.

Благодарение на предприемаческия дух на един от местните жители обаче, в района се създава нещо като мини туризъм, който набира все по-голяма популярност.

Пол Деръм работи на круизни кораби в продължение на 27 години – започва като кадет, а по-късно се издига в помощник-капитан и пътува по света с британската круизна линия P&O Cruises.

Създалата се ситуация с коронавируса обаче го принуждава да смени работата си и сега той управлява два местни ферибота в Мъдфорд – малка крайбрежна община в английския регион Дорсет.

Деръм забелязва, че едни от най-известните круизни кораби в света са разположени в близост до фериботните му маршрути. Тогава му се появява идеята да използва плавателните съдове, които управлява в момента, и да предлага на тези, които са любопитни да видят гигантските круизни кораби отблизо, обиколка около тях, приближавайки пътниците възможно най-близо.

В началото започва да рекламира услугата в социалните медии, където се събират достатъчно желаещи за двучасовата разходка по вода.

Новината се разчува бързо и в един момент Деръм се оказва залят от интереса на местните жители, заинтригувани от плавателните съдове, а по-късно към тях се присъединяват и туристи, пристигащи във Великобритания от различни краища на света.

„Изцяло съм поразен от вниманието, което привлякох и дори се чувствам малко горд от това, че успяхме да го осъществим“, казва Деръм.

Част от крузините кораби, които могат да се видят на бреговете на Мъдфорд са Royal Caribbean и Jewel of the Seas – гигантски плаващи градове, които обикновено приютяват хиляди туристи.

Корабите не винаги остават закотвени на едно място, но Деръм използва своите връзки в средите, за да следи местонахождението на някои от тях.

Мъжът все още познава капитана на круизния Aurora, така че това му помага да разбере кога плавателният съд ще бъде в Мъдфорд за неговите импровизирани туристически обиколки.

Благодарение големия си опит с този тип плаване, Деръм прави за хората преживяването още по-вълнуващо – разказва различни забавни случки от работата си на борда на Aurora и запознава пътниците с някои интересни технически подробности около корабите.

Снимка: Getty Images

„Гледката е истинско зрелище, защото дори когато са в пристанищата, не може да се приближите толкова близо до тях и да ги видите така добре, както в този момент“, разказва Деръм.

Двата ферибота на Мъдфорд събират на борда си около 80 души, но заради препоръчителната социална дистанция, която заради опасността от заразяване с COVID-19 е добре да се спазва, мъжът качва само по 30.

Тъй като основната му работа е свързана с фериботните маршрути, той прави туристическите обиколки, когато е свободен. Непредсказуемото британско време също играе важна роля в организацията им, но Деръм следи отблизо прогнозата и след като планира туровете си публикува събития в социалните медии.

Сред туристите има такива, които дори си носят храна и вода и искрено се възхищават на възможността да видят от толкова близо огромните круизни кораби. Някои любители на този вид плаване не спират да поздравяват Деръм виртуално за идеята и нейната реализация.

Предвид големия интерес и очевидно продължаващата пауза на круизната индустрия, мъжът планира да организира обиколките и през есента, докато огромните луксозни плавателни средства са все още на брега на Мъдфорд.

Той истински се радва на това, че хората проявяват интерес, но освен това с течение на времето започва да му харесва да общува и развежда ентусиастите.

„Провеждам от 80 до 100 телефонни разговора на ден и е непосилна задача да правим списъци на всички, които искат да се качат на ферибота. Затова рекламираме във Facebook и който дойде пръв, се вози пръв. Това е. Искаме да зарадваме възможно най-много хора, затова ще направим каквото трябва, за да може всички да се порадват на обиколката“, обяснява Деръм.

Все още не е ясно кога ще приключи пандемията от коронавирус, но едно се знае със сигурност – тя провокира креативността в хората и мъжът от Мъдфорд го доказва.

С нестандартната си идея Деръм вдъхва нов живот на призрачните круизни кораби, чакащи момента, в който ще напуснат бреговете на малкото британско крайбрежие завинаги.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име