Intrigi.bg Политика Лотарията става държавна, приеха промените в Закона за хазарта

Лотарията става държавна, приеха промените в Закона за хазарта

444
0

Лотарията става държавна. Парламентът прие промените в Закона за хазарта на второ четене. Предложенията бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и влизат в сила след обнародването им в „Държавен вестник“.

По този начин, от деня на влизането в сила на Закона за лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, издадени на организатори, различни от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“, се прекратяват и съответните удостоверения се обезсилват.

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат според съответните условия и правила.

С влизането в сила на промените в Закона, спира и разпространението и продажбата на билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в игрите от организатори, различни от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“.

„Всички, които имат да получават награди от частни лотарии, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят, или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата“, зави Валери Симеонов след окончателното приемане на промените в Закона за хазарта.

Печалбите могат да бъдат получени по силата на общите правила на игрите, в които са участвали съответните участници. 

„Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси, да се бърка в тези частно-правни отношения“, обясни още Симеонов.

Лидерът на НФСБ смята, че е добър съвет към българските граждани да спрат да купуват талони, тъй като прекратяването на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува закона в Държавен вестник. 

Резултат с изображение за „Лотарията става държавна, приеха промените в Закона за хазарта“

„Следващата седмица очакваме законът да бъде публикуван, и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента, освен тези на Спортния тотализатор“, заяви той.

Според левицата обаче нямало достатъчно гаранции за одържавяването на бизнеса с лотарийни билети.

Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков относно приетите промени в Закона за хазарта. 

„Още от първо четене, когато започна целия този дебат, ние заявихме , че подкрепяме ограничаването на продажбата на лотарийни билети, не могат да се разпространяват навсякъде. Подкрепяме и предложихме да се ограничат и агресивните реклами, които водят до пристрастяване към този опасен продукт. Не намираме обаче достатъчно гаранции за т.нар. одържавяване на този бизнес, затова в тази му част не го подкрепихме“, посочи Зарков. 

Според него липсват и достатъчно гаранции за хората, които вече са спечелили, и не се знае какви са условията за получаване на техните печалби.

„Не бива да бъдат наказвани тези, които нямат никаква вина за случилото се“, коментира Зарков. 

Той отбеляза още, че вчера на заседанието на бюджетната комисия дори Българският спортен тотализатор е изразил опасения за това как ще се случват нещата оттук нататък. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име