Intrigi.bg Крими Литовец призна: Отмъкнах 100 млн. долара от Google и Facebook

Литовец призна: Отмъкнах 100 млн. долара от Google и Facebook

623
0

Евалдас Римасаускас вероятно ще прекара много дълго време в затвора.

50-годишният литовец се призна за виновен по обвиненията, че е измамил Facebook и Google с над 100 млн. долара.

Римасаускас за кратко успява да заблуди технолигичните гиганти, като се представя за служител на тайванския производител на лаптопи Quanta Computer, чиито клиенти са Google и Facebook.

Той регистрира компания със същото има в Литва и след това се свързва с Facebook, изпращайки им фалшиви фактури за плащания по услуги, които всъщност никога не са предоставяни. Така Римасаускас успява да отмъкне 23 млн. долара от Google през 2013 г. и 98 млн. долара от Facebook през 2015 г., преди да бъде заловен.

„Тази седмица Евалдас Римасаускас призна, че е разработил схема, с която е отмъкнал от щатските компании 100 млн. долара, а след това е пренасочил тези средства към банкови сметки в цял свят,“ заявява адвокат Джефри Бърман, цитиран от CNET.

„Римасаускас мислел, че може да се скрие зад компютърен екран на другия край на света, докато движи престъпната си схема, но както и самият той научава, ръцете на американското правосъдие са дълги и сега се очаква да прекара доста време в затвора.“

Разследващите власти не обвиняват Римасаускас за това, че лично е писал на технологичните гиганти, но твърдят, че е създал компанията и банковите сметки конкретно за измамната си схема. Римасаускас бе екстрадиран през август 2017 г. и се призна за виновен тази седмица. Ако бъде осъден, той е заплашен от до 30 години затвор.

От Google обявиха, че са доволни от резултата.

„Засякохме тази измама и своевременно уведомихме властите,“ е заявил говорител на Google пред CNET. „Възстановихме си средствата и се радваме, че този въпрос беше разрешен.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име