Intrigi.bg Свят Ликвидираха най-големия наркокартел в Колумбия

Ликвидираха най-големия наркокартел в Колумбия

1058
0

В петък президентът на Колумбия Иван Дуке обяви „края“ на наркокартела „Кланът от залива“, който в миналото беше най-големият в страната, след залавянето на неговия лидер и десетки други членове. Дайро Антонио Усуга, известен още като Отониел, беше арестуван на 23 октомври при акция, в която участваха 500 полицаи и военни. 50-годишният мъж очаква да бъде екстрадиран по обвинения в трафик на наркотици в Съединените щати, които предложиха награда от 5 млн. долара за залавянето му.

Изчисти ли се Колумбия, след като отрязаха главата на наркокартела "Кланът  от залива"? - Bgonair

През последните дни властите арестуваха още 90 предполагаеми членове на най-големия кокаинов картел в Колумбия, който действа съвместно с мексикански наркобанди в почти 30 държави. „Кланът от залива“ като монолитна структура стигна своя край“, заяви Дуке пред радио „Колмундо“. И допълни: „Командната верига беше напълно прекъсната и тя беше силно концентрирана в лицето на „Отониел“. Президентът също така предупреди останалите членове на клана „да се предадат, или ще ги ударим здраво“.

Отониел, за когото са издадени 26 колумбийски заповеди за арест за убийства, тероризъм, вербуване на деца и отвличане, наред с други престъпления, е арестуван в северозападните гори на страната, където също се е сражавал с крайно десни паравоенни сили.

Четирима войници бяха убити при акция, която според властите е била отмъщение за репресиите срещу „Клана от залива“. Полицията твърди, че групата е отговорна за една трета от целия износ на кокаин от Колумбия – най-големият производител на този наркотик в света. Основната дестинация на дрогата са Съединените щати.

Във Венецуела вече има война, просто не тази, която си мислите - Webcafe.bg

Изследователският институт „Индепаз“ изчислява, че кланът разполага със сила от около 1 600 души, докато властите твърдят, че той има около 3 800 бойци и членове. Колумбия официално е в мирно положение, след като през 2016 г. подписа пакт с партизанската групировка ФАРК за прекратяване на продължилия повече от половин век въоръжен конфликт. Но през последните месеци се наблюдава разпалване на насилието поради борбата за територии и ресурси между партизаните дисиденти, бунтовническата групировка ELN, паравоенните сили и наркокартелите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име