Intrigi.bg Булевард Легендарните групи, които съществуват от най-дълго

Легендарните групи, които съществуват от най-дълго

279
0

Daft Punk издържаха 28 години на сцената и се утвърдиха като една от най-влиятелните и значими формации в електронната музика за последните три десетилетия. Но всичко хубаво си има край и тази седмица музикалният свят посрещна тъжната новина, че френското дуо се разпада.

28 години си е впечатляващо дълголетие за един музикален състав, но разбира се, Daft Punk са далеч от рекордьорите в тази област.

Съществуват групи, сформирани преди повече от 50 години, които продължават да са активни и все още запазват голяма част от оригиналните си членове.

Те са стартирали като съвсем млади и неопитни момчета и досега не са слизали от сцената – поне не окончателно. Тези състави са минали през доволно количество кризи, конфликти, тежки периоди и моменти, в които краят е изглеждал твърде близо.

Но не просто продължават да са тук, а и не смятат да спират. Ето една впечатляваща извадка от най-отдавна възникналите групи, които все още съществуват:

Снимка: Getty Images

The Who (1964)

Една от най-великите лондонски рок групи възниква още преди средата на 60-те и ражда хитове катоMy Generation, Baba O’Riley, Won’t Get Fooled Again, Who Are You, Behind Blue Eyes и още много други.

The Who се превръщат в световни звезди в златните години на рока, но бурният начин на живот води и до множество перипетии. Култовият барабанист Кийт Муун умира от свръхдоза медикаменти през 1978 г., а през 2002-ра бандата се сбогува с басиста Джон Ентуисъл.

Певецът Роджър Долтри и китаристът Пийт Таунсенд обаче не се отказват да се изявяват на сцената, макар и вече на съответно 76 и 75 години.

Те издадоха нов албум Who през 2019 г. и го подкрепиха с турне със симфоничен оркестър, но то беше прекъснато заради пандемията.

Снимка: Getty Images

Rolling Stones (1962)

Няма как да не бъдат на челно място, когато говорим за музикално дълголетие и неизчерпаема енергия през десетилетията.

Всичко започва с една случайна среща на две момчета на гарата в Дартфорд през октомври 1961 г. Тогава Мик Джагър и Кийт Ричардс откриват общите си музикални вкусове, а през следващите години пробиват до върховете и си печелят вечно място в историята.

Заедно с Чарли Уотс и Рони Ууд, те остават неудържима сила на сцената и независимо че коронавирусът отмени насрочените им концерти, през миналата година Rolling Stones издадоха нова песен по случай пандемията – Living in a Ghost Town.

Преиздаването на албума им от 70-те Goats Head Soup пък ги направи първата група, която оглавява чартовете в шест различни десетилетия.

Снимка: Getty Images

Beach Boys (1961)

За някои те са просто американските Beatles, но остават една от най-почитаните и комерсиално успешни групи на всички времена с над 100 млн. продадени албуми в световен мащаб.

Трагедии и смъртни случаи не спират групата през годините. Не ги спира и психичното заболяване на основната креативна сила Брайън Уилсън, както и поредицата от съдебни дела между членовете на групата още от 90-те нататък.

Beach Boys не са се разпадали официално, но от известно време един от основателите Майк Лав се изявява със своя собствена версия на бандата.

Това не пречеше до последно да се говори за обединяващо турне между четиримата, които са част от официалния състав днес – Уилсън, Майк Лав, Ал Джардин и Брус Джонстън (присъединил се към Beach Boys още от средата на 60-те).

И четиримата са вече почти на 80 г., но феновете им продължават да се надяват да ги видят отново на живо. Особено тази година, когато групата отбелязва 60-годишния си юбилей.

Снимка: Getty Images

ZZ Top (1969)

Брадатото хард рок трио от Тексас все още е в познатия състав – Били Гибънс, Дъсти Хил и Франк Биърд.

Групата изминава криволичещ път и през годините претърпява сериозни промени в стила си, като блус корените им постепенно отстъпват пред все по-смели експерименти с променлив успех.

От края на 70-те Гибънс и Хил са с марковите си дълги бради.

Днес и тримата членове на ZZ Top са прехвърлили 70-те, но до последно свиреха, преди коронавирусът да прекъсне концертния живот, а даже планираха и следващия си албум.

Aerosmith (1970)

Още една група, която не се нуждае от представяне, но за която може и да не си даваме сметка колко отдавна е на сцената.

Не само, че Aerosmith съществува от над 50 години, но култовите американски рок легенди все още са в утвърдения си състав – който почти не е претърпявал промени, като изключим един период без двамата китаристи Джо Пери и Брад Уитфорд.

През годините не липсват конфликтни ситуации и кризи, най-вече породени от злоупотреба с наркотици, но Стивън Тайлър и останалите успяват някак да се задържат заедно.

Напоследък отношенията между тях отново не са цветущи, макар че актуалното им турне продължаваше до избухването на пандемията.

Българските им фенове имаха шанса да ги видят и чуят на живо на стадион „Локомотив“ през 2014 г.

Снимка: Getty Images

U2 (1978)

Какво прави в този списък група, която е „едва“ на 43 години?

Работата е там, че легендарната ирландска рок формация е най-дълго съществуващата банда, оцеляла в оригиналния си състав, без промени на никой от членовете.

Боно, Ди Едж, Адам Клейтън и Лари Мълън-джуниър се събират още в ученическите си години и остават неизменно заедно и до днес.

Те се запознават през 1976-а, когато Лари поставя обява в училището си, че търси музиканти, за да сформира група. Първоначално четиримата, заедно с няколко други ентусиасти, се кръщават Feedback, а по-късно преминават и през името The Hype.

През 1978 г. е избрано наименованието U2 и започва славната история на четворката, която завинаги променя света на музиката.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име