Intrigi.bg Политика Кьовеши: Ще има натиск срещу разследвания за ползването на еврофондовете от хора...

Кьовеши: Ще има натиск срещу разследвания за ползването на еврофондовете от хора с голяма власт

414
0

”Определено ще има натиск – след като разследванията започнат – върху институцията и прокурорите. Да не забравяме, че хората, които ползват европейски фондове са предимно бизнесмени, някои от които имат много власт. Но аз съм много добре подготвена за това и то изобщо не ме тревожи”. Това заяви Лаура Кьовеши.

Първите резултати от работата на Европейската прокуратура ще са налице след поне две-три години, а ръководителката ѝ Кьовеши вече очаква натиск от бизнеса. Но не се притеснява. Това разказва тя в интервю за агенция „Ройтерс“.


Европейската прокуратура започва работа идния месец. „Мисля, че ще има много големи очаквания, след като институцията започне действително да работи по дела. Но хората трябва да разберат, че достойните резултати ще дойдат след две-три години, когато съдилищата започнат да обявяват финални присъди.“, казва тя.


В последните седмици ЕС обсъжда бюджета си за 2020 г., които се състои от близо 160 млрд. евро. Блокът е загубил около 9 млрд. евро в периода 2002 г. – 2016 г. заради данъчни измами, гласи доклад на Европейската сметна палата.


Европейската прокуратура, чийто офис ще бъде в Люксембург, ще разследва именно престъпления срещу бюджета на ЕС. Освен Кьовеши, в нея ще работи по един прокурор от всяка участваща държава-членка – засега 22 от 28. По разследванията националните власти ще трябва да изпращат и свои прокурори.

Европейската прокуратура ще бъде първият наднационален прокурорски орган с правомощия да провежда разследване и осъществява наказателно преследване на измами и други престъпления, които засягат финансовите интереси на Съюза:

– измами, свързани с приходи и разходи

– измами, свързани с ДДС (доколкото са свързани с територията на две или повече държави членки и са на стойност поне 10 милиона евро)

– пране на активи, получени от измами по отношение на бюджета на ЕС

– активна и пасивна корупция или присвояване, които засягат финансовите интереси на ЕС

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име