Intrigi.bg Свят „Къщата от карти“ на Тръмп: Укрити данъци, съмнителни приходи и 70 000...

„Къщата от карти“ на Тръмп: Укрити данъци, съмнителни приходи и 70 000 долара за прически

385
0

Доналд Тръмп е неспособен бизнесмен, серийно избягващ данъци, смазан от масивни дългове, които могат да го уличат в сериозни конфликти на интереси.

Това са част от констатациите в мащабното разследване на New York Times, хвърлящо светлина върху финансовите операции и данъчните декларации на президента, които той се опитва да крие в продължение на две десетилетия.

Статиите с разкритията излизат на 27 септември, малко преди изборите в САЩ на 3 ноември, и безпощадно посочват маневрите на Тръмп от 2000 г. насам, включително това как е изкарвал стотици милиони, докато междувременно периодично е рестартирал бизнесите си и така е избягвал плащането на данъци.

Декларациите, до които медията е успяла да стигне, са подадени от самия Тръмп към I.R.S. (Службата за събиране на данъци в САЩ) и не са резултат от независима финансова проверка. Въпреки това те рисуват най-пълния портрет за това как Тръмп се е възползвал от провалите и славата по своя знаменит път към Белия дом.

Ето и някои от най-ключовите разкрития за него:

  • Тръмп не е плащал федерални данъци върху доходите си в продължение на 11 от общо 18-те години, които медията разследва. От 2017 г. насам, когато той става президент, Тръмп е платил едва 750 долара федерален данък върху доходите си;
  • Той е намалил данъчната си сметка чрез съмнителни мерки, включително благодарение на възстановяване на данък в размер на 72,9 милиона долара, който е предмет на одит от страна на Данъчната служба на САЩ;
  • Много от неговите бизнеси, включително голф игрищата, са докладвали огромни загуби, които са му помогнали да намали данъците си;
  • Финансовият натиск върху него се увеличава, тъй като скоро предстои да бъдат изискани стотици милиони долари заеми, които той лично е гарантирал;
  • Дори докато декларира загуби, той се радва на охолен начин на живот, като се възползва от данъчни облекчения за неща, които повечето хора биха сметнали за лични разходи, в това число резиденции, самолети и 70 000 долара, изхарчени само за прически в телевизията (докато тече шоуто му „Стажантът“;
  • Докато Иванка Тръмп е работила като служител в неговата организация, тя е получавала и „консултантски такси“, помагали за намаляване на данъците на цялото семейство;
  • По време на мандата си той е получил повече пари от чуждестранни източници и американски групи по интереси, отколкото някога преди е било известно. Разкритията обаче не посочват връзки с Русия, неотчетени преди това.

New York Times разкрива още и конкретни примери за конфликти на интереси между бизнесите на Тръмп и неговата позиция на президент.

Така например той е събирал допълнително по 5 милиона долара годишно от нови членове в своя курортен комплекс Mar-a-Lago от 2015 г. насам. Строителната фирма за покриви GAF пък е похарчила най-малко 1,5 милиона долара в неговото голф игрище през 2018 г., докато междувременно индустрията му лобира правителството да отмени някои федерални регулации.

Установено е също така, че Евангелската асоциация на Били Греъм е платила над 397 000 долара в хотела на Тръмп във Вашингтон през 2017 г.

Вестникът съобщава още, че в първите две години от мандата си Тръмп е събрал 73 милиона долара приходи от чужбина, голяма част от които от неговите голф игрища, но също и от лицензионни сделки, включително от Филипините, Индия и Турция.

По думите на медията цялата получена информация е „предоставена от източници с легален достъп до нея“.

Какво казва Тръмп ли? С две думи: FAKE NEWS!

Това гласи неговият пост по темата в Twitter, пуснат рано сутринта в понеделник, след като той даде извънреден брифинг в Белия дом, за да опровергае твърденията.

„Плащам много и включително плащам много за федерални данъци върху доходите си“, заяви той и добави, че е готов да разкрие публично своите данъчни декларации, стига само да приключи проверката на Данъчната служба, която по думите му „се отнася зле“ с него.

CNN обаче подчертава, че президентът не е задължен да ги пази в тайна, докато тече проверка, въпреки многократните му твърдения, че това не е така.

Тръмп също така е отказал да отговори на въпроса колко федерални данъци е платил по време на мандата си и е излязъл демонстративно по време на въпроси, зададени от журналисти.

Междувременно адвокатът и говорител на организацията на Тръмп Алън Гартен не отговори веднага на запитването за коментар от страна на „Асошиейтед Прес“.

И все пак той казва пред New York Times, че „повечето, ако не и всички факти, изглеждат неточни“.

От Euronews пък припомнят и нещо старо по темата: по време на дебата с Хилари Клинтън през 2016 г., тя заяви, че Тръмп вероятно не разкрива декларациите си, защото „не е платил никакви федерални данъци“.

„Ако е вярно, това ме прави умен“, прекъсна я тогава той.

Разбира се, настоящият доклад ще даде нови поводи за атаки срещу президента в последните седмици на президентската кампания в страната. 

„В лицето на Доланд Тръмп имате президент, който прекарва времето си в разсъждения за това как да избегне плащането на данъци, за да изпълни задължението, което всеки друг работещ човек в тази държава изпълнява всяка години“, заяви говорителката на кандидата на демократите Джо Байдън – Кейт Бедингфийлд. 

Тя се възползва от ситуацията, за да отбележи, че ако хората изберат Байдън, ще имат за президент човек, който има различна гледна точка относно това какво е да „бъдеш част от работещо семейство“. 

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име