Intrigi.bg Политика Къщата от „Барселонагейт“ се продава, разследването продължава

Къщата от „Барселонагейт“ се продава, разследването продължава

274
0

Луксозният имот в разследването, започнато от каталунската полиция и антикорупционната прокуратура и замесило името на премиера Бойко Борисов, се продава.

Това пише каталунското издание „Ел периодико“, което първо съобщи за разследването. Става дума за проверка дали Борисов е свързан с „международна схема за пране на пари“, чиято крайна цел е Барселона. Разследването не е приключило и има „много данни“, по които все още се работи, обясни каталунската полиция, потърсена от „Дневник“ за коментар.

Цената е 2.95 млн. евро – с 450 хил. евро намаление спрямо началната цена според страница на известна агенция за недвижими имоти, която не се споменава в изданието, но екранна снимка от сайта се вижда вдясно от текста – описанието е от сайта на агенция Idealista.

Част от него е цитирана в текста на „Ел периодико“ – имотът е с високотехнологични системи за наблюдение, „на четири етажа, със седем бани, гараж с осем места, асансьор, градина, басейн и чудесна гледка към Барселона“. Първият етаж, освен основното помещение, е с четири спални със собствена баня и дрешник. В основното помещение, освен отделна баня, малка стаичка дава връзка с частна тераса. Там има и голяма кухня с трапезария за осем души и сервизно помещение с отделна баня.

Къщата, която търси нов собственик, от 2013 г. принадлежи на Numin Invest S.L. – компания, която според „Ел периодико“ е свързана с предполагаемата мрежа, наляла 5 млн. евро в Каталуня в последните години според разследването на регионалната полиция „Мосос д’Ескуадра“. „Тогава къщата е купена за 3 млн. евро, но истинският ѝ собственик и мажоритарен съдружник на Numin Invest, Александър Чавсев, бивш директор в България от руската петролна компания „Лукойл“, не се е нанесъл в нея, според разкритията на каталунската полиция.“ Вестникът отново споменава „Александър Чавсев“, докато вероятно се има предвид потвърдилия собствеността на къщата бивш директор в „Лукойл“ Александър Чаушев.

Къщата от "Барселонагейт" се продава, разследването продължава

Полицията „откри, че покупката е служила, за да се настани в Барселона Борислава Йовчева, бивш български модел, чиято връзка с премиера Бойко Борисов се анализира,“ продължава публикацията, като повтаря съобщенията от разследването от предишния текст през февруари. „Наблюденията на каталунската полиция на апартамента разкриха, че жената, баща ѝ и децата им, които са регистрирани в къщата в продължение на шест години, са ѝ се наслаждавали поне до края на 2019 г.“

Повторено е и че проверката е показала, че Йовчева ръководи магазин за луксозни стоки с площ 140 кв. м на „Пасео де Грасия“ в Барселона и че бизнесът принадлежи на друга компания, свързана с баща ѝ Георги Йовчев – EMA BGS SL, който ръководи и Numin Invest S.L. Магазинът е затворил изненадващо в деня на първата публикация на „Ел периодико“, а агенция за недвижими имоти е окачила на вратата надпис, за да съобщи, че имотът е свободен.

Разследването продължава

Премиерът Борисов отрича да има имоти в Барселона и каквито и да било връзки със схеми за пране на пари. В първите си коментари на случая той го свърза с атака от Русия и президента Румен Радев.

„Публикацията за отвореното разследване в Каталуня предизвика политическа буря в България, където генералната прокуратура обяви, че започва собствено разследване, но неправителствената организация, която съобщи за случая, MC BUUP (вероятно се има предвид „Боец“ – бел. ред.), оттогава няма новини от разследването правосъдието в страната,“ обяснява „Ел периодико“.

Всъщност преди дни в. „Сега“ писа, че българската прокуратура е отказала да образува разследване по преписката от края на февруари за случая „Барселонагейт“.

В резултат „Дневник“ отправи запитвания както до испанската Антикорупционна прокуратура, така и до „Мосос д’Ескуадра“ в опит да разбере повече за хода на разследването. „Не е приключило,“ уверява каталунската полиция. „Но не можем да дадем повече подробности, защото е информация с ограничен достъп.“ Прокуратурата не отговори на въпросите.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име