Intrigi.bg Актуално Къщата музей на Яворов отново се продава

Къщата музей на Яворов отново се продава

446
0

Къщата, в която се намира музеят на Яворов в София, отново е обявена за публична продан. Цената, на която е оценен имота на улица „Раковски“ 136, е близо милион и триста хиляди лева. Столичната община вече е обявила интереса си с помощта на държавата да откупи частния имот, но тъй като се водят дела за собствеността, и на този търг няма да участва.

Това е третият опит на частен съдебен-изпълнител да продаде къщата, в която Яворов и Лора Каравелова са живели една година, а през 1963 г. е превърната в музей.Къщата, в която се намира музеят на Яворов в София, отново е обявена за публична продан. Цената, на която е оценен имота на улица „Раковски“ 136, е близо милион и триста хиляди лева. Столичната община вече е обявила интереса си с помощта на държавата да откупи частния имот, но тъй като се водят дела за собствеността, и на този търг няма да участва.

Това е третият опит на частен съдебен-изпълнител да продаде къщата, в която Яворов и Лора Каравелова са живели една година, а през 1963 г. е превърната в музей.

„Къщата музей на Яворов е повече музей на едно отминало време, на един тип семейни отношения между мъжа и жената, затова тя има друга цена. Ние нямаме много музеи, защото, замислете се, историята на България като независима държава не е твърде дълга. Нямаме много места, които да съхраняват колективната памет. А това нещо е митологизирано – дори заради тази инвестиция в колективно въображение и на национална памет в нея, тя трябва да бъде запазена“, обясни за „Дарик“ литературоведът Милена Кирова.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име