Intrigi.bg Актуално Къде сме ние: Колко бензин може да се купи с една заплата?

Къде сме ние: Колко бензин може да се купи с една заплата?

174
0

Една интересна статистика, направена от riarating, ни показва колко литра бензин може да се купи с една заплата в страните от Европа. Класацията е съставена на база официални данни за цените на горивата и по-конкретно на масовия бензин А95 и средната заплата в дадената държава. Рейтингът е правен юли 2019-а.

Оказва се, че страната с най-голяма покупателна способност на бензин е Люксембург, там с една заплата могат да се купят 2 900 литра бензин. Второто място е за Норвегия, а след това се нареждат Австрия, Ирландия и Великобритания. Русия е на 16-то място, между Италия и Естония, а България е на предпоследното 32-о място, като след нас са само Украйна.

Изчисленията сочат, че у нас с една заплата могат да се купят само 430 литра бензин, докато в страните от челната петица литрите са от 1900 до 2000. Пред нашата страна са Румъния (433 л.), Латвия (490 л.) и Словакия (521 л.).

Що се отнася до цени на литър бензин, то най-евтини са горивата в Казахстан, следвани от Русия, Беларус и България. Най-скъп е бензинът в Холандия, които са следвани от Норвегия, Дания и Гърция.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име