Intrigi.bg Актуално Куриоз! НАП преведе на заведение COVID-помощ от 5 бона и после си...

Куриоз! НАП преведе на заведение COVID-помощ от 5 бона и после си я взе

428
0

На единия ден НАП отпусна COVID-помощ от 5360 лева на пловдивски ресторантьор, а на другия ден си взе цялата сума обратно. За парадоксалния случай информира собственикът на ресторант „Терасата” Емил Николов. На 27 януари получих по банковата си сметка парите по мярката „20% от оборота”, която се администрира от приходната агенция, а на 28 януари сметката ми отново беше празна, защото НАП дръпна сумата заради стари мои задължения, разказа той. Аз наистина имам задължения за неплатени осигуровки и ДДС, за които обаче сключих споразумение за разсрочване с Агенцията.

Заведението е под ключ от последния локдаун – 27 ноември със заповед на здравния министър, не работи дори с доставки на храна за вкъщи, пише „Марица“. И ако това е помощ за затворения бизнес, здраве му кажи, с едната ръка държавата дава, а с другата – взима, а ние пак сме на нула, емоционално коментира Емил Николов. Той вече се е посъветвал с адвокат как да действа оттук нататък, защото се опасява, че държавата може да го накара да върне безвъзмездната помощ, която дори не е успял да види кеш.

На дружеството „Терасата” ООД има наложен запор, съобщиха за marica.bg от НАП. Спазвайки буквата на закона, при постъпления в банковата сметка, ние сме длъжни да направим удръжка за погасяване на задълженията към бюджета, обясниха данъчните. Тоест, по вече запорирани сметки законът допуска изпълнение и върху безвъзмездна финансова помощ.

Все пак има възможност фирмата да разполага с част от парите, преведени като помощ за оборотен капитал. Управителят трябва да подаде до НАП искане за неотложно плащане и така ще му бъде освободена част от сумата, посочиха данъчни. В указанията на НАП ясно е записано, че с парите от тази мярка може да се закупят суровини и материали, да се плати наема на помещението, сметките за ток и вода, заплатите и осигурителните вноски за персонала. За сметка на това не могат да се покриват данъци и да се погасяват вноски по кредити в банка.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име