Intrigi.bg Политика КС отговори на Иван Гешев за президента

КС отговори на Иван Гешев за президента

316
0

Koнcтитyциoнният съд реши, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът нe мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, нито да им ce пoвдигaт oбвинeния.

Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване текст от основния закон, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

Съдиите са написали в решението си, че при откриване на данни за престъпна дейност на президента или вицепрезидента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на наказателно производство.

Решнието на КС е единодушно.

На 27 януари главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да разясни докъде се простира имунитетът на президента, що е то „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”. Гешев пита и дали евентуално дело срещу държавния глава трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

Ден по-късно той мотивира действията си с признанието, че има досъдебно производство, което поражда неясноти за имунитета на президента. „Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от Конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на конституцията”, обясни тогава главният прокурор.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име