Intrigi.bg Актуално КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

КС образува дело за назначаването на Кирил Петков за министър

563
0

Конституционният съд образува конституционно дело по искане на 55 народни представители за установяване на противоконституционност на Указ 129 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г., в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков, се посочва в съобщение на съда.
Докладчик по делото е съдия Таня Райковска.

По-рано днес заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и депутатите Радомир Чолаков и Ана Александрова внесоха в съда документите, с които атакуват указа на президента.

„Искаме да се уставни ясно имал ли е двойно гражданство към момента на назначаването служебният икономически министър Кирилов Петков“, заяви Митов и допълни, че с една молба пред нотариус не може да се прави отказ от гражданство. Според Митов е нужен акт на съответното правителство.

Преди началото следобед на КСНС, свикан от президента, Кирил Петков заяви пред журналисти, че като български гражданин е направил всички необходими административни стъпки, преди да стане министър, за да се откаже от чуждото си гражданство.

Според него не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България.

Какво още заяви Кирил Петков

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено. Изпратих веднага документацията към Канада, заедно с платената такса. Това е всичко, което аз, като български гражданин, мога да направя“, обясни Кирил Петков пред журналисти. 

Петков попита и дали е възможно един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент.

„Възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава? Българският суверенитет и кой може да бъде народен представител трябва да зависи само от българската държава и българските граждани“, посочи той. 

Петков заговори и за „най-голямата мечта на ГЕРБ“.

„Представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. Това им е голямата мечта и на базата на това те се опитват да ударят под кръста с някакви такива действия. Другата им голяма мечта, аз съм сигурен, е да не бъда оттук нататък министър, докато не си взема документите. За съжаление, те ще дойдат съвсем скоро“, каза още той. 

„Не може чрез някакви административни процедурки да се опитваме да отстраняваме министри и народни представители“, категоричен е Петков.

Относно нагласите преди КСНС днес министърът посочи, че най-важното е да се вземе решение за актуализацията на бюджета. По думите му без 430 млн. за бизнеса ще бъде пагубно да се посрещне новата вълна на коронавируса.

„Без парите за първа линия и без актуализацията на пенсиите, в този момент, на базата на това, че парите са в държавата и парламентът трябва да одобри тяхното целево отпускане – е безумно, ако не се вземе това решение“, обясни той.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име