Intrigi.bg Актуално Кръговото, което пропадна във Варна, е било открито за движение без да...

Кръговото, което пропадна във Варна, е било открито за движение без да е завършено

680
0

Кръстовищата и трасето на току-що ремонтирания варненски бул. „Васил Левски“ във Варна, части от който пропаднаха по време на снощния дъжд, са били „недовършени“, въпреки че движението по тях е било позволено. Снощи това бе потвърдено и от пресцентъра на местната администрация, след като седмици наред тя оставяше без внимание медийните публикации за това, както и реакциите на граждани в социалните мрежи.

По време на снощния дъжд пропаднаха осветителен стълб и части от двуетажното кръгово кръстовище при пресичането на бул. „Васил Левски“ с бул. „Владислав Варненчик“. Части от други централни варненски булеварди останаха часове наред под вода, срутиха се току-що изградени укрепвания.

По този повод около 23 ч. общинският пресцентър изпрати до медиите извънредно прессъобщение. Малко по-късно, без каквато и да е редакция, същият текст се появи и като лична публикация на варненския кмет Иван Портних в профила му във фейсбук.

В съобщението случилото се бе определено като маловажно, тъй като не засягало самия бул. „Васил Левски“, а улици и булеварди встрани от него. Бяха описани и част от пораженията на различни места в града, които вече бяха станали известни от снимки и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи.

Днес двуетажното кръгово кръстовище вече е в ремонт, показа проверка на „Дневник“.

Кръговото, което пропадна във Варна, е било открито за движение без да е завършено (видео)

Булевардът, чието трасе е дълго малко над 3 км и погълна 113 млн. лв. (по все още неокончателни данни) по време на едногодишна реконструкция, беше отворен за движение на 25 март при изненадващо посещение на Бойко Борисов. Пред медиите, спешно свикани именно на кръстовището, което пропадна снощи, премиерът нареди на кмета на града Иван Портних: „Кажи им да пускат движението!“

Веднага след това заповедта беше изпълнена, а само няколко часа по-късно председателят на групата на ГЕРБ в местния Общински съвет Марица Гърдева публикува в профила си във фейсбук възторжената информация, че при движение по булеварда колата й започнала да гори с 1.6 л по-малко бензин на 100 км.

Стълбът на уличното осветление, който снощи едва не падна на първото ниво на кръстовището, днес бе подменен
Стълбът на уличното осветление, който снощи едва не падна на първото ниво на кръстовището, днес бе подменен

Пускането на движението по булеварда стана, преди за него да са издадени задължителните по закон за подобни обекти актове 16 и 17, както и разрешително за ползване. Видеоклипове и снимки, публикувани веднага след отпътуването на Борисов на 25 март, показаха, че пешеходни подходи на височина 10 м по него са оставени необезопасени, че липсват парапети и предпазни ограждения.

Въпреки това движението по булеварда не беше спряно дори след снощния дъжд, който стана причина за пропадането на части от кръстовището на булевардите „Васил Левски“ и „Владислав Варненчик“.

Вчерашният инцидент се случи отново в момент, в който Борисов бе във Варна. След обиколка на града, предавана на живо във фейсбук, той лично похвали качеството на булеварда.

Ремонтът на пропадналото кръстовище продължи през целия ден
Ремонтът на пропадналото кръстовище продължи през целия ден

За реконструкцията през есента на м.г. общинската администрация поръча преработка на стар проект, като за тази цел на дружеството „Трафик холдинг“ бяха платени 830 хил. лв. (без ДДС). Договорът за преработка на проекта бе подписан на 11 октомври м.г., а само два дни по-късно – на 13 октомври, правителството отпусна за реализацията му 80.5 млн. лв., въпреки че към тази дата проектът няма как да е бил вече готов.

Нещо като проект на новото трасе на булеварда беше публикуван четири месеца по-късно, а през това време строителните работи се извършваха с ускорени темпове, но без задължителните по закон строителни книжа.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име