Intrigi.bg Свят Кръв и милиарди в Казахстан. Народът срещу олигархията, някои прилики с България

Кръв и милиарди в Казахстан. Народът срещу олигархията, някои прилики с България

284
0

Стотици убити и ранени, около 4 800 души в арестите. Това е равносметката от „омиротворителните“ действия на руските спецчасти и местните полиция и армия в Казахстан. Президентът на страната Касим-Жомарт Токаев благодарил на руския президент Владимир Путин за оказаната военна помощ. Обявил също национален траур на 10 януари.

Протестите и размириците са обявени като опит за преврат и престъпление срещу държавата. (Прилича ли ви на обвиненията на българската прокуратура срещу десетки участници в протестите през 2020 г.)

Първоначално бе съобщено, че народното недоволство е заради повишените цени на горивата. Оказа се обаче че народът е недоволен от управлението и жестоката корупция, обхванала всички сектори на живота. На много от плакатите пишеше „Старче, махай се!“ и „Долу диктатора!“

Десетки полицаи, служители в спецчастите и военни преминаха на страната на протестиращите. Те бяха обявени за дезертьори и предатели. Много от тях са заплашени от доживотни присъди.

Тогава дойдоха Спецназа от Русия и малобройни подразделения от Беларус и Армения. Получи се заповед да се стреля на месо. Тя бе изпълнена и улиците се окървавиха. В името на защитата на сатрапа Назарбаев и неговото управление, което продължава и до днес.

Престрелките в крайните квартали на Алма Ата по булеварда извеждащ към Бишкек продължават, според агенция „Спутник“. Няма данни за броя на жертвите и ранените. Сирените вият непрекъснато, а жителите се призовават да останат в домовете си.

В последните часове Путин е провел няколко разговора с президента Токаев.

Токаев твърди, че в най-големите градове на 20-милионната държава са са проведени шест вълни от протести, които той окачествява като терористични атаки. Терористи нарича и разбунтувалите се, които били организирани в отряди, наброяващи над 20 000 души.

В тази връзка е бил уволнен Карим Масимов, шеф на вътрешната безопасност на Казахстан. Той е обвинен в извършване на предателство.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко от своя страна е заявил, че подкрепя официалната власт в Казахстан и е готов да окаже военна помощ по всяко време за нейната защита.

Според някои наблюдатели задкулисието, което управлява Казахстан, се управлява от средната дъщеря на Назарбаев – Динара. Днес се появиха съобщения, че тя и баща й са заминали тайно за Швейцария в купения от нея замък Белрив. По-късно тази новина бе опровергана, на все още никой не знае къде се намират двамата.

Не цените на петрола, а нетърпимостта от олигархичното управление, е причина за бунтовете и протестите. Този извод се налага все повече. Скоро ще узнаем цената на това недоволство. Кръвта на мирни граждани вече е пролята…

Нурсултан Назарбаев е бил 30 години ръководител на Казахстан под различна форма и режими. Първи секретар на комунистическата партия по времето на СССР. След това Първи президент на новоотделилата се от Съветския съюз република. Председател на управляващата партия „Нур Отан“. Председател на Съвета по сигурност на Казахстан. Отдавна канонизиран от партийната върхушка. Издигнати са паметници в негова чест. Прожектират се 8 документални филма по един всеки ден, като всеки разказва за отделен период от живота на Назарбаев.

Семейството на „великия вожд“, „бащата на нацията“ притежава несметни богатства. По неофициални данни в различни банки, предимно в Швейцария и Великобритания, Назарбаев и трите му дъщери държат над 7 милиарда долара. Към тях прибавете около 20 приказни имения и старинни дворци в различни страни. Според „Форбс“ средната му дъщеря Динара е най-богатата жена в Казахстан. Тя притежава около 3 млрд долара.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име