Intrigi.bg Булевард Кристалина Георгиева показа родата

Кристалина Георгиева показа родата

1548
0

Кристалина Георгиева отбеляза нов професионален успех, като бе избрана да оглави Световната банка от 1 февруари тази година. Бившият ни еврокомисар ще бъде временен президент на институцията, след като досегашният шеф – южнокорейският лекар и антрополог с американски паспорт Джим Йон Ким, изненадващо се оттегли в първите дни на януари 2019-а, а мандатът му приключваше чак през 2022 г.

Кристалина не е коментирала повишението си официално, но в социалната мрежа „Туитър“ пусна лично послание, придружено с черно-бяла снимка от архивите на своето семейство. „Моите баби и дядовци имаха начално образование. Родителите ми са завършили средно. Аз бях първата в семейството, която получи докторска степен. От малко българско село до директор на Световната банка – така изглежда възможността“, написа Кристалина.  По бащина линия се твърди, че родът ѝ е от сой и го поставя известният Кършо войвода.

Носи се легенда, че той е един от болярите, който се заселил в Еленския Балкан, спасявайки се от турците. Баща ѝ  Иван Георгиев бил внук на Иван Попхристов Кършовски – революционер от гр. Елена. Майка ѝ Маринка Михайлова, която почина през 2014 г., също произлизала от заможно семейство от Любимец.

В момента Георгиева, чиято кариера в банката обхваща общо 17 години, е неин главен изпълнителен директор – позиция, която зае при създаването ѝ през 2017 г. по покана на бившия шеф Ким. С приемането на предложението тя напусна постовете на европейски комисар по хуманитарна помощ и на зам.-председател на Европейската комисия с ресори бюджет и човешки ресурси, а на нейно място като комисар от България, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Мълвата твърди, че на новия си пост тя ще получава месечна заплата от 45 хиляди долара. Тя обаче едва ли ще остане постоянен началник на банката, тъй като едно от условията е той да има американско гражданство и да бъде предложен лично от президента Доналд Тръмп и от неговите съветници.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име