Intrigi.bg Политика Кристалина Георгиева отива на балотаж за шефския пост в МВФ

Кристалина Георгиева отива на балотаж за шефския пост в МВФ

222
0

Бившият финансов министър на Холандия се изправя срещу главния изпълнителен директор на Световната банка на балотаж избор на ръководител на МВФ.

Трима от кандидатите отпаднаха и един срещу друг ще се изправят Йерун Дейселблум от Холандия и българката Кристалина Георгиева. За един от тях трябва да гласуват министрите на ЕС.

МВФ планира да избере новия си лидер до 4 октомври.

Постът на главен изпълнителен директор на МВФ се оваканти след номинирането на Кристин Лагард за ръководител на Европейската централна банка. Френският министър на финансите Бруно ле Мар реши да организира гласуване между финансовите министри, с цел постигане на единна кандидатура на ЕС за поста.

Съгласно правилата, изборът трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство на ЕС, което означава, че победителят се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на блока, което представлява най-малко 65 процента от неговото население.

От предварителния списък с кандидати отпаднаха португалският финансов министър Марио Сентено, последван от испанския министър на икономиката Надя Калвино.

Испанското правителство заяви, че е оттеглило кандидатурата си в името на европейското единство и добави, че Мадрид подкрепя „консенсус“ около един-единствен кандидат.

Ръководителят на Банката на Финландия Оли Рен също се оттегли, заявявайки, че иска „широко консенсус за европейския кандидат“. Великобритания отказа да предложи свой кандидат, въпреки появилите се спекулации, че ще подкрепи управителя на Bank of England Марк Карни.

Френският финансов министър заяви, че е в ход втори кръг на гласуването по имейл.

От създаването си през 1944 г. фондът винаги се ръководи от европеец, гражданин на САЩ оглавява за Световната банка. През последните години тези правила са оспорвани от развиващите се икономики, които изискват по-голямо участие в базираните във Вашингтон институции.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име