Intrigi.bg Актуално Кристалина Георгиева обвини за скандала последния си шеф

Кристалина Георгиева обвини за скандала последния си шеф

26
0

Управляващият директор на Международния валутен фонд критикуа като „фалшиви и неверни“ заключенията на независимото разследване за нейната роля при изработването на доклади Doing Business на Световната банка, докато тя работеше там като главен изпълнителен директор. В доклада, който не е документ на Световната банка, но бе посочен сред аргументите да се прекрати този доклад, се казва, че тя е оказвала натиск да се подберат така данните за Китай, че страната да подобри позицията си в съпровождащата класация.

В изявление, цитирано от „Ройтерс“, което планира да представи на управителния съвет на МВФ, Георгиева обвинява кабинета на бившия президент на Световната банка – американеца Джим Йонг Ким, в манипулации.

Според нейната версия тя се е намесила да блокира предложение от член на неговия кабинет да бъде включен Хонконг в оценката за Китай в Doing Business 2018, което значително щяло да подобри мястото на страната в годишната класация на доклада. „Ройтерс“ са потърсили Ким за реакция, но такава засега няма.

Преди седмица банката разпространи доклада на адвокатската кантора „Уилмърхейл“ (WhilmerHale) до Изпълнителния съвет на институцията, в който се описваше какво е установено за действията на Кристалина Георгиева и особено на бившия финансов министър Симеон Дянков. Адвокатите изрично подчертават, че заключенията са само техни, а не на Световната банка, а по-късно обявиха, че работят по втори доклад за установяване „потенциално незаконно поведение на персонала“ във връзка с нередности около данните.

Георгиева вече отхвърли публично, както и пред служителите на МВФ, твърденията за ролята ѝ според това разследване. Но в документ, с който агенция „Ройтерс“ се е запознала в петък, тя отива по-далеч в критиките си в изялението пред борда на фонда.

В текста се казвало, че заключенията на проверката съдържат „фалшиви и неверни инсинуации…, че колегите ми и аз в Световната банка сме раздували класирането на една страна в Doing Business в замяна на ангажимент, че ще участва в увеличавате на капитала“.

В доклада е написано, че през 2017 г. тя лично се заема със задачата да убеди страните членки да участват в увеличаване капитала на Световната банка и това вероятно е основен мотив Китай да бъде удовлетворен от класирането си, което се очертавало да е със 7 позиции по-слабо спрямо предходната година.

Дейвид Малпас, сегашният президент на банката, заяви, че установеното от WilmerHale говори само за себе си, но не е коментирал в подробности.

„Нека бъда пределно ясна: Нищо подобно не се е случвало и подобно нещо никога няма да се случи, докато аз ръководя“, допълва Кристалина Георгиева.

Относно случая с добавянето на Хонконг към оценката за показателите на Китай тя казва, че усилията ѝ да попречи това да се случи демонстрилали загрижеността ѝ да се запази почтеността на данните на Световната банка.

За разследването на WilmerHale Георгиева казала, че то грешно внушава, че е е искала от свои служители да манипулират данните за Китай, за да се отговори на очакванията на Пекин. Тя изказва съжаление, че нейни колеги в банката „не са вярвали, че могат открито да говорят и да повдигнат пред мен въпросите за коректността на данните“ и че е работила за това да има по-добра комуникация.

Кристалина Георгиева – първият ръководител на МВФ от развиваща се страна, получи подкрепа от някои бивши колеги, но и се множат призивите да подаде оставка.

Бордът на МВФ заседава във вторник за пръв път по въпроса и взе решение скоро отново да се събере, за да чуе повече подробности от етичната комисия към фонда.

В САЩ, които винаги са имали решаваща роля кой да е начело на МВФ, включително заради тежестта на броя гласове при избора, ключов конгресмен изказа в петък загриженост. Според Максин Уотърс, председател на Комисията за финансови услуги към Камарата на представителите, са „доста тревожни“ разкритията за „неправилно влияние от Китай“ в Световната банка и за ролята на Георгиева „в манипулирането на Doing Business по искане на китайското правителство“.

„Това уронва репутацията на Световната банка и поставя под въпрос сегашното ръководство на МВФ, където почтеността на данните е изключително важна за мисията му и където неправомерното влияние от която и да е сила с интереси може да постави в риск стабилността на глобалната финансова система“, допълни Уотър, цитиран от „Ройтерс“.

Критики включително по повод решението на Световната банка да спре докладите Doing Business – миналата седмица отправиха сенаторът републиканец Марко Рубио от Флорида, както и сенатора Бил Хейли, най-високопоставеният републиканец в подкомисията по международна търговия и финанси към Комисията по банково дело.

Георгиева бе директно критикувана от бившия главен икономист и нобелист по икономика Пол Ромър, който описа стила ѝ на управление приблизително така, както се разказва в доклада на адвокатската кантора. „Имаше готовност да се стори каквото е нужно без да се следват каквито и да е ръководни принципи“, заяви за нея той пред „Ройтерс“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име