Intrigi.bg Политика Красимир Каракачанов: Не може някой на две ракии да вдигне армията

Красимир Каракачанов: Не може някой на две ракии да вдигне армията

252
0

Има процедура и трябва разрешение. Не може някой еднолично, на две ракии да вдигне армията. Това е практика в цяла Европа и не разбирам притесненията на някои демократични сили. Армията е за това – да пази гражданите. Не виждам проблем военните да отменят полицията, ако се наложи.

Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Жандармеристи охраняват посолствата в София. Какъв е проблемът те да бъдат отменени и да осъществяват дейността по опазване на обществения ред. Площади във Франция, Италия се охраняват от военни. В една такава ситуация армията вече участва в борбата с коронавируса. Началникът на Националния оперативен щаб е шефът на ВМА. Четири полеви болници бяха разпънати в четири града в страната с помощта на военните“, обясни Каракачанов.

Вицепремиерът беше категоричен – армията ще отмени полицията само ако това се наложи.

„Не за пръв път армията участва в подобни ситуации. Охраняваме границата. Може да пратим още хора, които да заместят полицаите там и те да изпълняват по-характерните за тях дейности. Може да се наложи да се охраняват гетата, където виждаме, че купонът не спира. Дали ще охраняват оградата по границата, или една бариера…“, коментира още министърът на отбраната.

Той обаче отсече – има процедура това да се случи и най-напред трябва разрешение, което се изисква по закон.

„Няма как някой еднолично и на две ракии да реши и да вдигне армията“, коментира Каракачанов.

Вицепремиерът обясни още, че пандемичната ситуация не изисква изтегляне на армията от международните мисии.

„Контингентите ни са изпратени там, за да реагират в много по-тежки условия. Един вирус не е основание да ги изтеглим, ако те са здрави“, заяви военният министър.

В момента от Косово у нас е прибран един офицер, диагностициран с коронавирус. Наш военен е настанен и в Инфекциозната болница в Букурещ заради COVID-19.

Вицепремиерът Каракачанов коментира и задочната престрелка между него и зърнопроизводителите у нас. Тяхната асоциация излезе с гневна декларация относно изказването на военния министър.

„Какво съм казал? Вие кажете кое не е вярно. В една такава ситуация трябва да помислим за реформи в икономиката и земеделието, за да осигурим храна на населението. Можели сме да нахраним 32 милиона българи. В момента внасяме картофи от Полша, чесън от Китай. У нас отглеждаме царевица, пшеница, слънчоглед – борсови стоки, които се продават навън. Казах още, че искаме да имаме трайна икономика и трябва да имаме преработвателна промишленост. Да възстановим овощарството, животновъдството. България няма нефт, злато, диаманти. Имаме един ресурс – земята. Кое ги разгневи? Че казах, че в България има фирми, които притежават милиони декари земя и взимат милиони от субсидии? В Германия има закон, който не позволява такова нещо“, обясни още Каракачанов.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име