Intrigi.bg Актуално КПКОНПИ установи конфликт на интереси при общинарка адвокатка, отговаряща за конфликта на...

КПКОНПИ установи конфликт на интереси при общинарка адвокатка, отговаряща за конфликта на интереси

79
0

Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси на шефката на Общинския съвет на Царево Таня Янчева. Любопитното е, че Янчева е председател и на постоянната комисия по правни въпроси и предотвратяване и установяване на конфликт на интереси в общината.

Тя е адвокат в бургаската колегия и в края на миналата година и началото на 2020 г. е вписала в Агенцията по вписванията три фирми, като пълномощник на управителите им, за което е получила хонорар.

През април било проведено съвместно заседание на правната, бюджетната и на комисията по Устройство на територията, управление на собствеността и екология в Царево, в които Янчева участва. На него общинските съветници разгледали предложения на кмета за отдаване под наем на общински имоти. Таня Янчева участвала в това заседание и гласувала „за“, включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите фирми, които регистрирала като адвокат.

Впоследствие, на последвалото заседание на Общинския съвет същия ден, тя си е направила отвод и не е гласувала при окончателното приемане на решенията.

„КПКОНПИ прие, че участието в съвместното заседание на трите постоянни комисии и гласуването „за“ от страна на Янчева обосновава конфликт на интереси“, посочват от комисията.

Конфликт за интереси е установен и при шефа на общинския съвет в Твърдица Иван Петров, който също е гласувал в заседание за отдаване на общински имоти под наем. От общо 16 такива земеделски имота обаче, за 14 вече били подадени заявления за наемане от Петров. „Заявленията са подадени от него лично, като земеделски производител и като представляващ три търговски дружества. Това обосновава частен интерес при гласуването и съответно – конфликт на интереси“, пише КПКОНПИ.

Комисията е започнала производство за конфликт на интереси по отношение на Бейзат Яха, който е председател и член на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“ в Шумен. Повод за това е публикация на в. „Сега“, според която той е декларирал в имуществената си декларация вземане в размер на 162 800 лв., на основание сключен договор за заем с „Еколес Венец“, като впоследствие дружеството е придобило от ловно стопанство „Паламара“ (част от Североизточно държавно предприятие) парцел от 12 дка, с три масивни сгради, за 83 200 лв. Според публикацията Яха е дал съгласие за продажбата като шеф на управителния съвет държавното предприятие.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име