Intrigi.bg Крими КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кметицата на „Красно село“

КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кметицата на „Красно село“

120
0

На свое заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова, съобщават от пресцентъра на антикорупционния орган.

Производството е започнало по сигнал. В качеството си на кмет Станиславова е сключила граждански договори с двама адвокати, включително и за участието им в постоянни комисии в Общината, за което им е било изплащано възнаграждение от общинския бюджет. В същото време тя ги е ангажирала да я консултират и представляват пред административни органи и съдилища и в лично качество.

Административните производства и делата, по които същите са били ангажирани от нея в лично качество, са свързани с установените по-рано от КПКОНПИ два конфликта на интереси по отношение на Станиславова.

 Първият констатиран конфликт на интереси беше, че е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на проекта, а вторият е установен за това, че е ангажирала дъщеря си на трудов договор по същия проект – „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

В хода на проверката е установено, че на 15 септември 2021 г. Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и представителство с единия от адвокатите, на следващия ден е подписала отчет за свършената от него работа, а на 21 септември 2021 г. е подписала платежно нареждане за изплащане за сметка на общинския бюджет на възнаграждение на адвоката, ангажиран със защитата й като частно лице. По този начин тя е изпълнила състава от конфликта на интереси, като е упражнила правомощия по служба в свой частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и безпристрастно изпълнение на правомощията или задълженията й по служба.

На днешното заседание на КПКОНПИ са образувани и две производства за конфликт на интереси и три проверки за установяване на несъвместимост на лица, заемащи висши публични длъжности.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име