Intrigi.bg Политика КПКОНПИ проверява Бойко Рашков за необявени доходи и имот

КПКОНПИ проверява Бойко Рашков за необявени доходи и имот

87
0

“Имуществена проверка на Бойко Рашков има и тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той и съпругата му притежават. Тоест – на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията”. Това съобщи днес председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който се яви на изслушване в парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията.

“След това е имало подаване на следваща финална декларация от Рашков в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка”, допълни Цацаров на въпрос от депутатката от ГЕРБ-СДС Анна Александрова.

Както е известно, миналото лято като служебен министър Бойко Рашков декларира 19 недвижими имота и се опита да изкара, че всички те са му прехвърлени по силата на брачен договор със съпругата му, с която се развели и си поделили имуществото. В края на есента, когато вече щеше да става редовен министър, Рашков каза, че е бил проверен от НАП и всичко му е наред. Очевидно е, че след като проверката на КПКОНПИ продължава, Рашков има и личен мотив да атакува шефа на комисията Цацаров и да настоява да му се отнеме допуска за класифицирана информация. На изслушването пред депутатите Цацаров много ясно обясни механизма, по който Рашков е действал, за да се свърже това събитие с оставката на председателя на КПКОНПИ.

“15 дни преди на 13 януари да обява публично намерението си подам оставка, аз уведомих лидерите на основните политически сили в парламента за моето намерение, тъй като заемам изборна длъжност от Народното събрание”, – разказа Цацаров пред депутатите, за да спрат спекулациите, че е подал оставка заради отнетия му допуск до класифицирана информация. “10 дни преди 13 януари уведомих за намерението си и президента Румен Радев от институционално уважение. След това ме посетиха двама агенти на ДАНС, с които имахме беседа в рамките на която въпросите им бяха свързани с т. нар. “ЦУМ гейт”.

През август миналата година в рамките на същата процедура пак давах обяснения по същите въпроси. В петък – 14 януари, в 9 часа сутринта, когато тръгвах на работа, действащият премиер съобщи по една от телевизиите, че допускът ми е отнет от ДАНС за разгласяване на класифицирана информация. В обедните новини в 12 часа го повтори и чак в 13,20 ч и то по мое настояване, се явиха представители на ДАНС, които ме връчиха акта, подписан от зам.-председателя” обясни хронологията Цацаров. Той е убеден, че издаването на тази заповед е станало под натиск на Кирил Петков и Бойко Рашков, а самият сигнал за изтичане на информация и “притоплянето” на скандала “ЦУМ гейт” още през лято на миналата година е дело на Рашков. “Но това е само мое предположение. Аз съм обжалвал заповедта за отнемане на допуска и когато стигна в съда ще видя кой е авторът в действителност. Ако предположението ми не се потвърди, ще се извиня на г-н Рашков, но ако се потвърди, вече не като председател на КПКОНПИ, а като обикновен гражданин, ще се се срещнем с г-н Рашков на друго място, където ще имам възможност да защитя доброто си име. Двадесет години съм работил като съдия,12 години от които съм разписвал разрешения за прилагане на СРС, седем години бях главен прокурор и съм имал достъп до всички нива на класифицирана информация и не е имало подобни съмнения”, каза още Цацаров.

Според него, ако мотивът на Рашков е личен, то мотивът на премиера Петков е евтин пиар, с който да отклони вниманието на обществото от много по-важни въпроси като енергетиката, газа, пенсии и други, които трябва да решава самият министър-председател.

Отговаряйки на депутатските въпроси, Цацаров изнесе беседа по дейността на КПКОНПИ, за медийните атаки на олигарха Прокопиев, сподели и вижданията си как трябва да се развива комисията и да се подобри работата ѝ. Когато го попитаха, има ли проект за промени на КПКОНПИ, той им отговори с “да” и им обеща да им го изпрати до понеделник.

Мотивите на Цацаров да подаде оставка

Чух, че съм виновен и за кризата в енергетиката

На въпрос на депутата Тома Биков от ГЕРБ Сотир Цацаров посочи мотивите си за оставката.

“Те са в три групи. Първата е свързана с това, че в един момент реших, че упражненията с името ми за това кой е виновен за всички неудачи в държавата ми дойдоха в повече. Всеки човек има достойнство. В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради за отговорността на трима-четирима души. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни за Шенген, за мониторинга, за какво ли не. Каза го Христо Иванов. Начертаха се две червени линии – за моята оставка и за оставката на главния прокурор. Не кризата в енергетиката, ковид кризата, цените, а две оставки. Почти всеки ден чета критики за отговорността ми за всичко. Стигна се до там, че Ивайло Мирчев обвини мен и главния прокурор за всички неудачи в енергетиката. Ако аз съм една от причините нещата да не вървят, корупцията да цъфти – добре, подавам оставка.

Освобождавайки терена на тези, които ме критикуват им давам възможност да покажат какво могат.

Втората група мотиви са от професионално естество – работил съм 20 години като съдия и 7 години като главен прокурор и е нормално да искам да се върна при професията си в съдебната система. Не съм като някои политици, макар и с юридическа диплома, които не могат да бъдат нищо друго, освен политици. И трета група – в личен план – надявам се вече на по-нормален и по-спокоен живот”, каза Цацаров.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име