Intrigi.bg Политика Коя е „девойката“ за „ценни указания“ (още за героите от есемесите на...

Коя е „девойката“ за „ценни указания“ (още за героите от есемесите на Божков)

363
0

Двама човека са замесени в публикуваните в петък сутрин разговори между бизнесмена с 11 обвинения Васил Божков и лице, записано в телефона му като Влади Горанов (вероятно финансовият министър Владислав Горанов – бел. ред.). В разговорите се споменават „девойката“ и „Сашо“.

Няколко часа след разпространението на есемес комуникацията няма потвърждение за автентичността на кореспонденцията, но има много съвпадения и контекст, с които те наистина могат да бъдат свързани с посочените от Божков хора. А от Министерството на финансите отговориха пред „Дневник“ само, че няма да коментират темата.

Така засега не е и отречено, че такава размяна на съобщения съществува, нито че не е вярно, че става дума за двама председатели на комисията по хазарта.

Според обясненията на самия Божков към разменените съобщения „девойката“ е Мария Филипова, председател на Държавната комисия по хазарта от 8 февруари 2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. Ако есемесите са верни – на нея Горанов е дал „ценни указания“ за казус, свързан с Божков (не е ясно какъв, но събитията са били в края на март 2018 г.).

„Сашо“ (наречен така в разговора от Горанов) според Божков е Александър Георгиев – председател на комисията по хазарта от 25 април 2019 г. до февруари 2020 г., зам.-директор на Националната агенция за приходите от май 2017 г. до април 2019 г. За него Горанов уверява в средата на януари тази година, че ще говори с него „да не смесва нещата“ – инспекцията в комисията по хазарта и рутинната й работа, за която Божков пита – „Комисията ни саботира. Ти ли си казал или шефа й го прави на своя глава“.

Пътят на „девойката“ от комисията по хазарта до комисията по финансов надзор

През февруари 2018 г. Владислав Горанов смени председателя на комисията Огнемир Митев (обвиняем за длъжностни престъпления по случая с Божков, който твърди, че не познава бизнесмена), като назначи на негово място юристката Мария Филипова.

33-годишната Филипова е юрист, прекарала кариерата си основно в държавната администрация – в Агенция по вписванията (за няколко месеца през 2011 г.), Агенция за приватизация (за няколко месеца през 2012 г.), Министерство на правосъдието (от юни 2012 до април 2015 г.) и Министерство на финансите (там тя е била главен експерт в дирекция „Правна“ от април 2015 до ноември 2017 г. според биографичната й справка). След това за кратко е била старши юрисконсулт на Българската банка за развитие (ББР) и после е оглавила комисията по хазарта.

Името на Филипова бе споменато от бившия партньор на Васил Божков Цветомир Найденов, който в края на 2019 г. започна да говори публично срещу бизнесмена и го обвинява от това, че го е заплашил с убийство, до това, че е „сериен изнасилвач“. Найденов заговори в телевизионно интервю за бивши шефове на Комисията по хазарта, които били в близки отношения със собственика на „Нове холдинг“. „Защо не го питахте Димитър Терзиев (бивш шеф на хазартния регулатор) колко пъти е идвал в офиса на „Нове холдинг“, заяви той пред Би Ти Ви и добави, че всички шефове на регулатора без Мария Филипова и Калоян Кръстев са идвали в офиса на Божков. На практика бившият съдружник Цветомир Найденов „спаси“ с показанията си в ефир единствено тях двамата. Найденов е сред подателите на сигналите срещу Божков през декември 2019 г. е и основен свидетел по разследванията срещу бизнесмена. Тази седмица той се включи в защита на министър Горанов, като заяви, че финансовият министър не е знаел как се плащат хазартни данъци и това е било информация само в комисията по хазарта.

От всички бивши председатели на Комисията по хазарта през последните 5 години единствено Филипова не е получила обвинение. Името й не бе споменато публично и от прокуратурата – нито като възможен обвиняем, нито като свидетел по случая (не е ясно дали е била разпитвана).

През пролетта на миналата година Мария Филипова стана отговорник за инвестиционен надзор в Комисията за финансов надзор, а нейното място бе заето от Александър Георгиев. (Подробности за рокадите в КФН подробен анализ на това как ГЕРБ бетонира контрола си над комисията с новите назначения, част от които е и тя – четете в „Капитал“.)

В изказването си пред депутатите от бюджетната комисия през април 2019 г. (когато бе изслушана за поста в КФН) Филипова се обяви за още по-твърд курс към нелицензираните инвестиционни посредници, опитващи да работят на българския пазар, и заяви готовност да търси сътрудничество с международните институции за защита на капиталовия пазар и потребителите от негативи, свързани с излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В официалното й представяне в сайта на КФН пише, че „по време на председателството си в Комисията по хазарта Мария Филипова осъществява контрол върху цялостната дейност, ръководи, координира и контролира изпълнението на функциите на администрацията.“

При избирането й за член на КФН, Горанов прилага референция за кандитатурата й (вижте в края на текста). В нея той пише:

„Като председател на ДКХ М. Филипова показва висок професионализъм и стремеж към постигане на качествени резултати при осъществяване на контрола върху цялостната дейност по организиране на хазартните игри, както и върху дейностите по производство, внос, разпространение и сервиз на игрално оборудване. Тя притежава способностите на добър ръководител, готова е да поема инициативата за реформи, да осъществява в пълен мащаб правомощията си, дадени й съгласно Закона за хазарта, както и да развива ДКХ в съответствие с най-добрите европейски и световни практики в тази област.

Показателно за дейността й е, че веднага след назначаването й Мария Филипова инициира промени в Устройствения правилник на ДКХ (през май 2018 г.) с цел засилване на контрола върху хазартната дейност и увеличаване на приходите от държавните такси и наложените санкции върху хазартните оператори, като беше създадено ново специализирано звено „Лицензионна и контролна дейност“.“

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име