Intrigi.bg Актуално Кошлуков изолира от ефир Александра Гюзелева и Дими Стоянович за неясен период

Кошлуков изолира от ефир Александра Гюзелева и Дими Стоянович за неясен период

168
0

Заради извънредното положение, което към момента е до 13 май т.г., водещите на предаването „Култура.БГ“ ще работят по график. В момента „на ефир“ е Анна Ангелова, а другите двама водещи Александра Гюзелева и Димитър Стоянович ще водят на по-късен етап. Това заяви пред „Дневник“ генералният директор на БНТ Емил Кошлуков, но не каза какъв ще е графикът и как е направен изборът.

Водещи в изолация

Във вторник (14 април) сайтът „Площад Славейков“ съобщи, че Гюзелева и Стоянович са свалени от ефир. „В редакцията на сутрешното културно предаване на обществената телевизия в понеделник получили заповед от генералния директор Емил Кошлуков, че до края на извънредното положение техен изпълнителен продуцент ще бъде водещата Ана Ангелова“, пише изданието и уточнява, че на двамата устно е било съобщено, че за този период тя ще бъде и единствен водещ, а писмени заповеди за промените няма.

Пред „Дневник“ един от водещите Димитър Стоянович каза, че днес е водил редовната си рубрика за кино в предаването и няма информация как ще работят от тук нататък, а очаква среща, на която да бъде разяснено. Той отказа повече коментар. „Дневник“ не успя да се свърже с Александра Гюзелева за коментар.

Емил Кошлуков заяви, че цялата телевизия работи на екипи по график, някои от хората са в платен отпуск, за да може ако има болни от коронавирус една част от хората да се изолират, а друга – да продължат да работят. Той каза, че това засяга и водещите, но не уточни как е приложен принципа за „Култура.БГ“ и кога те ще бъдат върнати на екран. Генералният директор не успя да цитира график за работата на водещите на предаването, с който по думите му се занимава друг директор.

Като пример за други промени Кошлуков посочи, че на други предавания като „История.БГ“ и „Туризъм.БГ“ излъчват повторения.

Може би моментът е подходящ за стари културни разправи – реакции в подкрепа на водещите

След информацията за свалянето от ефир на Гюзелева и Стоянович, във „Фейсбук“ се появиха много реакции в тяхна подкрепа.

„Може ли да използваш извънредното положение в държавата, за да свалиш от екран двама известни водещи на едно от най-известните предавания на БНТ, което изпълнява обществената й мисия, без да кажеш на обществото защо? Може би не са били достатъчно социално дистанцирани от неудобните си събеседници? Може би са спазвали плурализма на гледните точки, когато тя вече е само една? Може би носят славата на артистичните си фамилии, когато трябва да се родят нови герои? Може би моментът е подходящ за стари културни разправи, когато културата е заета с оцеляването си? Но ако тя въобще има шанс да оцелее, няма да позволи да отсекат две ефири глави от собственото й тяло. Просто така, сякаш са жертви на Ковид-19“, пише Георги Лозанов, бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Писателят Георги Господинов коментира „никое извънредно положение не оправдава отстраняването на талантливи хора и доказани професионалисти. Тъкмо обратното, извънредно важно е те да продължат да работят тъкмо сега.“

„В знак на протест срещу отстраняването на екипа на Култура.бг по БНТ, категорично отказвам да участвам в предаването до връщането на журналистите и продуцентите на работните им места. Призовавам към това всички български творци и културни мениджъри. Включете се, тагнете свои приятели, продължете нататък…Заедно ще успеем!“, пише директорът на фондация „Едно“ Асен Асенов, който в последните седмици е в групата преговаряща за подкрепа на независимите артисти с министъра на културата Боил Банов.

„Един вирус броди из страната. Вирусът на глупостта. За него ваксина няма да бъде открита – по-уютно за управляващите е всички да бъдат заразени. Жертвите вече и не броим“, коментира аниматорът Теодор Ушев.

Издателят Манол Пейков реагира с „огромен удар за българската култура.“

„Отвратително е да действаш подмолно в момент, когато знаеш, че това може да мине почти незабелязано! Подло е, да го правиш без предупреждение и обяснение, тихомълком. Безскруполно е и спрямо нас зрителите, на които също дължиш обяснение. От друга страна, това не е гръм от ясно небе. Още от началото на назначението му, знаехме накъде ще тръгнат действията му. И те не закъсняха много. Започна с Кедъра (бел.ред – спортният водещ Камен Алипиев), Искра (бел.ред-. Искра Ангелова и „Нощни птици“), „Умно село“, отдавна беше хвърлил око на единственото предаване за култура и всъщност това не е изненада. Изненадва ме, че въпреки всичко това, има изненадани. В първите дни от назначението му, имаше протест пред телевизията. Аз бях там. Знаете ли колко бяха хората, които го освирквахме? Двайсетина“, написа художникът Чавдар Гюзелев.

Под прикритие на кризата

В други телевизии от досега приети мерки, водещи и екипи се редуват на седмичен или двуседмичен период. Но във вторник се разбра, че и „Нова тв“ отстранява определени журналисти като използва за повод „извънредното положение“. Това са водещата на съботното предаване „Събуди се“ Мирослава Иванова, репортерите Галя Щърбева и Мария Йотова, продуцентът на съботния блок Станимира Иванова и репортерът Живко Константинов.

„Култура.БГ“ (предишното име на предаването беше „Денят започва с култура“) остава единственото предаване за култура в българския ефир, то е всекидневно (от понеделник до петък) и с фокус върху всички изкуства. Това не са първите промени и размествания в него.

Още през януари 2018 година, като програмен директор в екипа на предишния директор Константин Каменаров, Кошлуков реши да променя предаването към по-леко и с лайфстайл тематика и предизвика и протести пред медиата с искане за оставката му, и обществена реакция на хората от културната сфера.

започна да освобождава хора от екипа – като продуцентката на „Денят започва с култура“ Весела Петрова. Тя е професионалист с дългогодишен стаж в телевизията, но беше сред публично изразилите несъгласието си с намесата на Кошлуков в избора на теми и събеседници в предаването. Заради натиск и намеса в работата на „Денят започва с култура“ медиата напусна и продуцентът Васил Христов. През февруари 2018г. по повод протест на природозащитници, който стигна пред телевизията и поиска оставки в държавната медиа, Кошлуков, който освен програмен директор беше и водещ – показа среден пръст от ефира на воденото от него предаване (СЕМ глоби медиата с 3000 лв).

Вече като генерален директор от лятото на 2019 година Кошлуков продължи с различни промени в екипи, структурата на държавната телевизия, но свали и дългогодишни предавания и други служители, свързани с ролята на БНТ в сферата на културата (като директорът на студио „Екран“ Боряна Пунчева).

Общото между промените сега и в последната година е, че се търсят начини от ефир да бъдат свалени водещи и журналисти с биография, опит и позиция.

Свалено предаване
Едногодишният трудов договор на водещия на „Бизнес.БГ“ Марио Гаврилов, който е изтекъл на 7 парил, също не е подновен. Според Кошлуков причината са слабите резултати на предаването, което сега щяло да има нов водещ. Марио Гаврилов каза пред „Дневник“, че е отказал предложеният му граждански договор, защото това е в противоречие със Закона за радио и телевизия. Той обяви, че предаването е имало добър рейтинг и не може да си обясни решението.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име