Intrigi.bg Политика Кошлуков заменя Каменаров начело на БНТ до избора на нов директор

Кошлуков заменя Каменаров начело на БНТ до избора на нов директор

332
0

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е депозирал оставката си тази сутрин пред Съвета за електронни медии и тя е била приета единодушно с пет гласа „за“. Медийният регулатор е избрал програмния директор Емил Кошлуков временно да заема поста, съобщи БНР. Все още не е известно дали Кошлуков, който преди година предизвика скандал като показа среден пръст в ефир, ще продължи да води предаването „Още от деня“.

До оставката на Каменаров се стигна, след като преди дни той получи условна присъда заради шофиране след употреба на алкохол. Повече по темата четете тук.

Кошлуков беше избран за временно изпълняващ длъжността генерален директор с три гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. По информация на „Капитал“ решението е взето с гласовете на председателя на СЕМ София Владимирова (от квотата на ГЕРБ), Бетина Жотева (президентска квота – на Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки). Според съобщението на медийния регулатор той е бил единственият кандидат, който отговарял на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме. Против е гласувал Иво Атанасов (парламентарната квота – БСП), а „въздържала се“ – Ивелина Димитрова (президентска квота – Румен Радев).

Пред БНР София Владимирова коментира, че „най-важното е спокойствието в БНТ в деликатния момент, в който за съжаление се наложи – при тези форсмажорни обстоятелства, да взимаме такива решения“. Посочва, че след разговори с представители на БНТ разбира, че телевизията е в тежък момент. „Предстои само след два дни да започне предизборната кампания, предстои посещението на папата в България“.

Пред медийния регулатор днес оставка е подал и членът на Управителния съвет на БНТ Валери Запрянов, се вижда от кратко съобщение на сайта на регулатора. Сега Кошлуков трябва да предложи човек на негово място.

Изпълняващият длъжността може да я заема поста три месеца, след това трябва да бъде избран титуляр на поста.

Емил Кошлуков бе сред кандидатите да заемат поста генерален директор на БНТ. След като за него бе избран Каменаров, Кошлуков стана програмен директор на обществения канал БНТ 1.

Той стана и водещ на обзорното предаване „Още от деня“, а в едно от изданията му показа среден пръст, което доведе до протест пред сградата на телевизията и искане на оставката му. По-късно той се извини за поведението си, а СЕМ наложи глоба от 3 хил. лв. на БНТ.

Като програмен директор Кошлуков се зае и с „оптимизация“ на предаването „Денят започна с култура“, като отстрани продуцента на предаването. Месеци преди това бе препоръчал да се засили „лайфстайл тематиката“ в него. Временно предаването бе преместено в по-късен час.

СЕМ да преразгледа решението си

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) излезе с официална позиция след назначаването на Кошлуков, като призоваха СЕМ „бързо да преразгледа решението си, което би довело до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор“. Според съсловната организация „в цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков“.

„Още по-притеснително е, че Кошлуков дойде в БНТ след деклариран стаж в телевизия „Алфа“ на партия „Атака“, чийто лидер (бел. ред. Волен Сидеров) има три присъди за хулигански прояви. Този избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията“, пишат още от АЕЖ.

Асоциацията също припомня случая, в който Кошлуков показа среден пръст в национален ефир, като според тях „решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество“.

Уеб Дизайн и изработка на сайт от BULTAG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Вашето име